come si usa il filo interdentale
Gevoelige Tanden

Kiespijn vermijden tijdens de zwangerschap

Kiespijn tijdens de zwangerschap

 

Als u in verwachting bent of van plan bent zwanger te worden, moet u onder andere een afspraak maken met uw tandarts. Dit advies verrast u wellicht – er is toch geen rechtstreeks verband tussen uw gebit en uw zwangerschap? Toch wel, zwangerschap brengt echter een verhoogd risico voor uw mondgezondheid met zich mee. Hormonale schommelingen, andere eetgewoontes en inadequate mondhygiëne zijn veelvoorkomende oorzaken. Een bezoek aan de tandarts is de beste oplossing om kiespijn of andere gebitsproblemen tijdens de zwangerschap te voorkomen.

Een bezoek aan de tandarts houdt u veilig

 

Tandartsen en verloskundigen zijn het erover eens dat vrouwen vóór de zwangerschap een tandarts moeten raadplegen. De tandarts kan uw gebit dan grondig onderzoeken en reinigen en eventuele bestaande gebitsproblemen behandelen. Dat is één ding minder om u tijdens uw zwangerschap zorgen over te maken. Als u al zwanger bent, gaat u gewoon naar de gemaakte afspraak.

 

Als u tijdens de zwangerschap kiespijn of tandvleesproblemen hebt, wacht dan niet de geboorte van uw baby af. Bel uw tandarts bij de eerste tekenen van een probleem. Volgens het Ivoren Kruis kleven er aan de meeste tandheelkundige behandelingen tijdens de zwangerschap geen risico's. Dat is met inbegrip van plaatselijke verdoving. Wel kan de tandarts terughoudend zijn met het maken van röntgenfoto's. Laat uw tandarts weten hoe lang u al zwanger bent, of u medicijnen gebruikt en indien van toepassing of uw zwangerschap riskant is.

Cariës voorkomen

 

Cariës of tandbederf treedt op wanneer de bacteriën in uw mond de suikers en koolhydraten uit uw voeding omzetten in zuren. Deze zuren kunnen het tandglazuur na verloop van tijd aantasten. Om verschillende redenen bent u tijdens de zwangerschap erg gevoelig voor cariës. Verlangen naar ijs, augurken en soortgelijke voeding die uw gebit gevoelig maken voor 'zuuraanvallen' kan samen met verwaarlozing van uw mondhygiëne leiden tot cariës. De samenstelling van de bacteriën in uw mond (uw mondflora) is in deze periode veel zuurder. Bovendien kan braken veroorzaakt door ochtendmisselijkheid het zuurgehalte in uw mond verhogen, wat ook schadelijk is voor het tandglazuur.

 

Ter voorkoming van cariës moet u uw tanden de hele dag door regelmatig poetsen met een zachte tandenborstel en fluoridetandpasta. Snoep zo min mogelijk en als u toch behoefte hebt aan iets zoets, nuttig dat dan na een maaltijd. Als u uw tanden niet kunt poetsen, spoel uw mond dan met water en flos één keer per dag, net zoals voordat u zwanger werd. Als u last hebt van ochtendmisselijkheid, is het raadzaam om na het braken uw mond te spoelen met een snufje bakpoeder en wat water om de resten maagzuur in uw mond te neutraliseren.

Tandvleesontsteking voorkomen

 

Bloedend tandvlees tijdens het poetsen of flossen is niet ongebruikelijk bij zwangere vrouwen. Hormonale veranderingen kunnen de kans op ontsteking, soms aangeduid als zwangerschapsgingivitis, vergroten. Om te voorkomen dat dit leidt tot ernstigere tandvleesaandoeningen, moet u thuis goed voor uw gebit zorgen, een antibacteriële mondspoeling gebruiken en uw gebit vaker door uw tandarts of mondhygiëniste laten schoonmaken. Zo voorkomt u dat uw tandvlees ontstoken raakt.

 

In het tweede trimester van uw zwangerschap kan zich soms een pijnlijke zwelling van het tandvlees voordoen. Een dergelijke 'zwangerschapstumor' kan optreden tussen de tanden. Deze tumoren bloeden gemakkelijk en kunnen het gevolg zijn van excessief veel tandplak. Bel onmiddellijk uw tandarts als u een zwangerschapstumor vermoedt. Het goede nieuws is dat zwangerschapstumoren meestal verdwijnen nadat de baby is geboren.

 

Een andere, minder voorkomende complicatie van zwangerschap zijn loszittende tanden. Volgens Dental Info treden er onder invloed van zwangerschapshormonen tijdelijke veranderingen op in het tandvlees. Dat betekent dat er een verband bestaat tussen verlies van tanden en hormonale factoren. Neem meteen contact op met uw tandarts als u merkt dat u loszittende tanden hebt.

 

De gezondheid van uw gebit is een belangrijk aspect van uw algehele gezondheid en die van uw baby. Daarom raden tandartsen en verloskundigen vrouwen aan van hun mondgezondheid een prioriteit te maken. Dan verloopt hun zwangerschap zo veilig en gezond mogelijk.