Is er een verband tussen tandvleesaandoeningen en diabetes?
Van de bijna 21 miljoen Amerikanen die diabetes hebben, zullen velen versteld staan als ze horen over de onverwachte complicatie die in verband wordt gebracht met deze aandoening. Onderzoek toont aan dat tandvleesaandoeningen vaker voorkomen bij mensen met diabetes, waardoor ernstige tandvleesaandoeningen op de lijst met complicaties in verband met diabetes kunnen worden gezet, zoals hart- en vaatziekten, beroerte en nierziekten.
Is het probleem wederkerig?
Uit onderzoek is ook gebleken dat het verband tussen ernstige tandvleesaandoeningen en diabetes wederkerig is. Mensen met diabetes lopen niet alleen risico op het krijgen van ernstige tandvleesaandoeningen, maar ernstige tandvleesaandoeningen kunnen ook potentiële gevolgen hebben voor het beheersen van de bloedsuikerspiegels en bijdragen aan de ontwikkeling van diabetes. Onderzoek suggereert dat mensen met diabetes meer risico lopen op het krijgen van mondproblemen zoals gingivitis (een beginstadium van tandvleesaandoeningen) en periodontitis (ernstige tandvleesaandoeningen). Mensen met diabetes lopen een verhoogd risico op het krijgen van ernstige tandvleesaandoeningen omdat ze doorgaans sneller een bacteriële infectie oplopen en slechter de bacteriën kunnen bestrijden die het tandvlees aantasten.
Het 'Surgeon General's Report' over een gezonde mond vermeldt dat een gezonde mond belangrijk is voor een goede algemene gezondheid. Zorg ervoor dat je goed poetst en flost en dat je regelmatig een afspraak maakt bij de tandarts.
Loop ik risico op het krijgen van problemen met mijn gebit als ik diabetes heb?
Als je bloedsuikerspiegels slecht onder controle zijn, dan loop je meer risico op het krijgen van ernstige tandvleesaandoeningen en raakt je meer tanden kwijt dan mensen zonder diabetes. Zoals voor alle infecties geldt, kunnen ernstige tandvleesaandoeningen een hogere bloedsuikerspiegel veroorzaken waardoor de diabetes lastiger onder controle is te krijgen.
Overige mondproblemen in verband met diabetes zijn: spruw, een infectie veroorzaakt door een schimmel die in de mond groeit, en een droge mond die pijn, zweertjes, infecties en gaatjes kan veroorzaken.
Hoe kan ik gebitsproblemen voorkomen die verband houden met diabetes?
Ten eerste moet je vooral je bloedsuikerspiegel onder controle houden. Vervolgens moet je jouw gebit en tandvlees goed verzorgen en om de zes maanden naar de tandarts gaan. Om niet de schimmelinfectie spruw te krijgen moet je diabetes onder controle houden, niet roken en eventuele protheses dagelijks verwijderen en schoonmaken. Een goede controle van jouw bloedsuikerspiegel kan ook een droge mond die veroorzaakt wordt door diabetes voorkomen of verhelpen.
Wat kan ik verwachten tijdens een controle? Moet ik mijn tandarts laten weten dat ik diabetes heb?
Mensen met diabetes hebben speciale behoeften en jouw tandarts en mondhygiënist kunnen, met jouw hulp, tegemoetkomen aan deze behoeften. Houd jouw tandarts en mondhygiënist op de hoogte van eventuele veranderingen over jouw conditie en eventuele medicijnen die je neemt. Stel tandheelkundige behandelingen waarbij geen haast is geboden als jouw bloedsuikerspiegel niet onder controle is.