Behandlungsoptionen bei empfindlichen Zähnen
GEVOELIGE TANDEN

Tanden die gevoelig zijn voor warm en koud? Dit kunt u eraan doen

Niets is zo lekker als een kop warme koffie om 's ochtends wakker te worden, of een koud ijsje op een zonnige dag ― tenzij u gevoelige tanden hebt. Het is moeilijk te genieten van uw favoriete voeding en drankjes wanneer u tegelijkertijd pijnscheuten door uw tanden voelt. Gevoeligheid is echter meer dan alleen maar ongemak.

 

Een verandering in de manier waarop u reageert op warme of koude voeding of op tandenpoetsen, wijst meestal op een onderliggend probleem. Wanneer de oorzaak wordt gevonden en behandeld, kan tandgevoeligheid (vooral voor warme en koude voeding) meestal worden verholpen.

 

Lees verder om te weten wat u moet doen aan tanden die gevoelig zijn voor warm en koud, en ontdek een paar mogelijke oorzaken en oplossingen.

Hoe weet u of u gevoelige tanden heeft?

Het belangrijkste symptoom van gevoelige tanden is een korte, scherpe pijn bij het eten van warme en/of koude voeding. Andere symptomen zijn:

 

 • Pijn wanneer u uw tanden borstelt.
 • Pijn bij het eten van citrusvruchten, snoep of andere zure voeding.

Wat veroorzaakt gevoelige tanden?

 

Tandvleesontsteking is de belangrijkste oorzaak van gevoeligheid. Wanneer het tandvlees terugtrekt, komt het tandbeen bij de wortel van de tand bloot te liggen. Tandbeen bevat veel kleine buisjes die naar de tandwortel leiden, zodat blootstelling de tand kwetsbaar maakt voor pijn. Denk daarbij aan warme, koude of zure voeding, die een korte, felle pijn kan veroorzaken.

 

Tandbeen wordt beschermd door tandglazuur, de harde coating die de bovenste laag van uw tanden bedekt. Door het nuttigen van zure voeding kunnen de mineralen uit het tandglazuur weglekken. Dit leidt tot verlies van tandglazuur, waardoor het tandbeen minder goed beschermd is.

 

 

Hoe wordt pijn door gevoelige tanden behandeld?

 

Als u last hebt van gevoelige tanden, is het belangrijk meteen een afspraak met een tandarts te maken. Alleen uw tandarts kan u zeggen waarom uw tanden zo gevoelig zijn, en mogelijk hebt u ook een behandeling nodig voor het onderliggende probleem.

 

Afhankelijk van de oorzaak van de pijn door gevoelige tanden, kan uw tandarts u een of meer van de volgende behandelingen aanraden:

 • Tandpasta tegen gevoelige tanden - Als uw gevoeligheid wordt veroorzaakt door blootstelling van het tandbeen (een aandoening aangeduid als overgevoelig tandbeen), kan speciale tandpasta helpen. Ga op zoek naar tandpasta's met actieve ingrediënten zoals arginine en calciumcarbonaat. Deze vormen een beschermende barrière over de buisjes in het tandbeen. Bij regelmatig gebruik geniet u binnen de kortste keren weer van uw kopje koffie.
 • Fluoride - Als u last hebt van tandglazuurverlies, zal uw tandarts u waarschijnlijk een tandpasta of mondspoeling met fluoride aanraden of uw tanden zelfs met fluoride behandelen. Dit helpt om de natuurlijke mineraalstructuur van het tandglazuur te herstellen, zodat het onderliggende tandbeen beter beschermd is. Gebruik een product dat zowel fluoride als stoffen tegen gevoeligheid bevat om de pijn door overgevoelig tandbeen op twee fronten te bestrijden.
 • Tandvlees versterken - Als uw gevoeligheid te maken heeft met terugtrekkend tandvlees, kan uw tandarts u een tandpasta aanraden die uw tandvlees versterkt en die het verder terugtrekken voorkomt. In extreme gevallen kan uw tandarts u doorverwijzen naar een parodontoloog voor een tandvleestransplantatie om het verloren tandvlees operatief te herstellen.
 • Dieet - Suiker- en/of zuurhoudende voeding kan niet alleen pijn veroorzaken, maar ook uw tandglazuur verzwakken en bijdragen aan tandvleesaandoeningen, waardoor uw gevoeligheid nog erger wordt. Nuttig zo min mogelijk van deze voeding om verdere problemen te voorkomen.

 

Hoe voorkom ik gevoelige tanden?

 

U voorkomt gevoelige tanden als volgt:

 

 • Zorg voor een goede mondhygiëne - Borstel uw tanden tweemaal per dag met fluoridetandpasta, flos ten minste eenmaal per dag en gebruik een mondspoeling met fluoride. Gebruik geen schurende tandpasta's omdat deze het tandvlees kunnen irriteren en slijtage van het tandglazuur kunnen veroorzaken.
 • Gebruik de juiste instrumenten en techniek - Hoe u uw tanden poetst en welke type tandenborstel u gebruikt, is ook belangrijk! Gebruik een tandenborstel met zachte borstelharen en borstel voorzichtig met cirkelvormige bewegingen. Borstel uw tanden niet te krachtig om beschadiging van het tandglazuur en tandvlees te voorkomen.
 • Gebruik een mondbeschermer - Tandenknarsen kan leiden tot tandbreuk en gevoeligheid veroorzaken. Vraag uw tandarts om een mondbeschermer als u tandenknarst.
 • Vermijd of beperk het nuttigen van erosieve voeding/drankjes - Koolzuurhoudende drankjes, citrusvruchten, koffie en wijn kunnen in de loop van de tijd kleine beetjes tandglazuur verwijderen. Drink zure vloeistoffen door een rietje om het contact met uw tanden te beperken. U kunt ook water drinken om de zuurbalans in uw mond te herstellen nadat u iets zuurs hebt gegeten of gedronken.
 • Wacht voordat u uw tanden borstelt - Borstel na het nuttigen van zure voeding niet meteen uw tanden als u last hebt van tanderosie. Na het nuttigen van iets zuurs blijft het tandglazuur enige tijd zacht en is het gevoelig voor beschadiging en verlies.

 

Zorgen voor een goede mondhygiëne is het beste wat u kunt doen om gevoeligheid van warme en koude voeding te voorkomen. Dat helpt tegen gaatjes, tandglazuurerosie en tandvleesaandoeningen, de drie belangrijkste oorzaken van gevoeligheid.

 

Neem contact op met uw tandarts als u vragen hebt over uw dagelijkse mondhygiëne of bezorgd bent over gevoelige tanden en de oorzaak ervan. Correctie van de onderliggende problemen en het gebruik van producten om tandglazuur te beschermen kan gevoeligheid elimineren en voorkomen, zodat u weer van uw favoriete voeding kunt genieten. Want laten we wel wezen, een leven zonder ijsjes is toch lang zo leuk niet!