GEVOELIGE TANDEN

Kiespijn: waarom het optreedt en wat eraan te doen is

Hypergevoelig tandbeen: waarom kiezen pijn doen en wat u eraan kunt doen

 

U geniet van een koud drankje of iets zoets en plotseling schiet er een pijnscheut door uw tanden en is alle plezier verdwenen. De pijn verdwijnt net zo snel als hij gekomen is. Dit is hoogst waarschijnlijk te wijten aan hypergevoelig tandbeen, iets wat ook wel kiespijn wordt genoemd.

 

Er zijn een aantal redenen waarom tandbeen overgevoelig kan zijn. Voordat we het hebben over oorzaken en oplossingen, is het nuttig iets te begrijpen van de anatomie van uw tanden.

 

Anatomie van een tand

 

Volgens de Dental Health Foundation bestaat een tand uit vier hoofdstructuren:

 

  • Tandmerg zit in het midden van de tand, waar zich de zenuwen en bloedvaten bevinden.
  • Tandbeen omringt het tandmerg en is ermee verbonden via een netwerk van microscopische buisjes.
  • Cementum is a een stevige materie die het tandvlees onder de tandvleesrand omringt.
  • Tandglazuur is de hardste materie in het lichaam en omringt het tandbeen boven de tandvleesrand.

 

Het gedeelte van de tand dat boven het tandvlees uitsteekt, wordt de kroon genoemd, het gedeelte eronder is de wortel.

Hoe hypergevoelig tandbeen ontstaat

 

In een gezonde tand zijn alle lagen intact en is de binnentand beschermd tegen bacteriën, zuur, hoge en lage temperaturen, druk en andere mogelijke irriterende invloeden. Wanneer deze lagen echter beschadigd raken, kunnen het tandvlees en de zenuwen bloot komen te liggen. Dit kan verschillende oorzaken hebben.

 

Tandglazuurerosie

 

Tandglazuur is heel robuust, maar niet opgewassen tegen zuur. De Oral Health Foundation legt uit dat door het nuttigen van zure voeding of drankjes, het tandglazuur tijdelijk zachter wordt zodat mineralen kunnen verdwijnen. Dit kan zich ook voordoen bij aandoeningen die gepaard gaan met braken of zure reflux. Wanneer tandglazuurerosie verergert, biedt de dunnere laag tandglazuur minder bescherming voor het tandbeen, wat leidt tot meer gevoeligheid.

 

Aandoeningen van het tandvlees

 

Volgens NHS Inform veroorzaakt tandsteen ook aandoeningen van het tandvlees, die leiden tot ontstekingen, irritatie en terugtrekkend tandvlees. Deze aandoening kan op zich pijn veroorzaken, maar stelt ook het tandbeen bij de wortel van de tand bloot aan suiker, zuur en hete of koude stoffen die pijn kunnen veroorzaken.

 

Letsel

 

Als een tand is gescheurd, afgesplinterd of gebroken, kan het tandbeen of de zenuw worden blootgesteld aan irriterende stoffen. Er kunnen zich ook bacteriën afzetten in de scheurtjes, wat infecties en abcessen diep in de tand kan veroorzaken. Hoewel de pijn hetzelfde aanvoelt, is dit niet hetzelfde als hypergevoelig tandbeen. Ga bij letsel aan een tand altijd naar uw tandarts omdat bacteriën zich kunnen ophopen in de scheurtjes, met als gevolg infecties, abcessen of verlies van uw tand.

 

Wat u kunt doen aan hypergevoelig tandbeen

 

Preventie is altijd de beste manier om uw tanden gezond te houden. Leer ter voorkoming van blootliggend tandbeen goede gewoontes aan om uw mond gezond te houden door uw tanden tweemaal per dag te poetsen, dagelijks te flossen en te spoelen met mondspoeling.

 

Tandpasta en mondspoeling bevatten fluoride, wat verlies van tandglazuur kan helpen voorkomen. Producten die speciaal zijn ontwikkeld om tandglazuur te beschermen, bevatten tinfluoride. Dit biedt een meer algemene bescherming tegen erosie en kan zelfs helpen cariës in een vroeg stadium ongedaan te maken. Deze stof heeft ook antibacteriële eigenschappen. Als u risico loopt op terugtrekkend tandvlees, kan een antibacteriële tandpasta of mondspoeling helpen uw tandvlees gezond te houden.

 

Wanneer u nieuwe, ongebruikelijke kiespijn voelt, is het een goed idee uw tandarts te laten controleren of er geen ernstige onderliggende problemen zijn. Als u tandarts concludeert dat u last hebt van hypergevoelige tanden, dan dient u minder zuur- en suikerhoudende voeding en drankjes te nuttigen omdat deze erosie kunnen versterken. Het gaat hierbij onder andere om:

 

  • Frisdranken zoals priklimonade en spuitwater
  • Fruit en vruchtensap, vooral citrusvruchten
  • Alcopops en coolers
  • Sportdrankjes

 

Wanneer u iets zuurs eet of drinkt, blijft het tandglazuur enige tijd zacht. Daarom moet u meteen na het eten uw tanden poetsen om het tandglazuur te beschermen. Als u echter last hebt van ernstige erosie en hypergevoeligheid, kan het verstandiger zijn een paar uur te wachten. Probeer uw tanden te poetsen voordat u eet of drinkt om tandplak te verwijderen, en spoel daarna uw mond met water of een mondspoeling met fluoride. Wacht een paar uur totdat uw tandglazuur weer hard is geworden en borstel en spoel vervolgens zoals gebruikelijk.

 

Gebruik een tandpasta voor gevoelige tanden die arginine of calciumcarbonaat bevat om de hypergevoeligheid te verminderen. Deze ingrediënten blokkeren samen de kleine buisjes in het tandbeen en beschermen zo de zenuw. Wanneer u last heeft van gevoelige tanden, kunt u voor snelle verlichting ook een beetje op de pijnlijke plek aanbrengen met uw vingertoppen.