donna in gravidanza dal dentista
Gevoelige Tanden

Wat helpt tegen kiespijn - Huismiddeltjes

Kiespijn komt zoveel voor dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de aanpak ervan als prioriteit op haar agenda met Wereldwijde doelen voor mondgezondheid voor 2020 heeft gezet. Maar wat doet u om de pijn te verzachten als u last van kiespijn hebt? Lees verder om te zien wat helpt tegen kiespijn.

Wat is kiespijn en waar wordt het door veroorzaakt?

 

Kiespijn verwijst naar pijn in of rond de tanden en kaken. Het wordt gewoonlijk veroorzaakt door tandbederf. Wanneer het harde tandglazuur van uw tanden wordt aangetast, komt het onderliggende, gevoelige tandbeen bloot te liggen. Schadelijke bacteriën en toxines kunnen via de kleine buisjes in het tandbeen het zachte tandmerg in het midden van de tand bereiken, waar zich bloedvaten en zenuwen bevinden. Hierdoor kan het tandmerg ontstoken raken, wat het onaangename gevoel van kiespijn veroorzaakt.

 

Kiespijn kan ook worden veroorzaakt door:

 

 • Een parodontaal abces. Dit is een ophoping van pus in het tandvlees veroorzaakt door een bacteriële infectie. Dit kan pijn veroorzaken die aanvoelt als kiespijn.
 • Zweren op het tandvlees.
 • Pijnlijk of opgezwollen tandvlees rond een opkomende verstandskies.
 • Sinusitis. De zenuwen in de boventanden lopen vlak langs de sinuswanden. Wanneer de sinussen geïnfecteerd zijn, kan de zwelling druk uitoefenen op deze zenuwen. Dat kan leiden tot oor-, gezichts- of kaakpijn vergelijkbaar met kiespijn.
 • Kaakgewrichtspijn. Het kaakgewricht verbindt de kaak met de schedel. Tandenknarsen, letsel of gewrichtsdisfunctie kan leiden tot een pijnlijke of stijve kaak.
 • Gordelroos.
 • Vitamine B12-gebrek.

Wat helpt tegen kiespijn?

 

Ga onmiddellijk naar uw tandarts als u kiespijn hebt door letsel, als u zware kiespijn hebt waardoor u moeite hebt met eten of praten of als u tekens van infectie vertoont. Het kan hierbij gaan om het volgende:

 

 • Opzwelling of roodheid rond de plek waar u pijn voelt.
 • Opzwelling in uw gezicht, nek of kaak.
 • Moeite met kauwen, bijten of praten.
 • Koorts.
 • Slechte adem of een onaangename smaak in de mond.

 

Als kiespijn langer dan twee dagen aanhoudt, maak dan zo snel mogelijk een afspraak met uw tandarts. In afwachting daarvan kunnen de volgende tips van pas komen om uw kiespijn te verzachten.

 

1. Spoelen met zout water

 

Zout water is een natuurlijk ontsmettingsmiddel. Los een 1/2 theelepel zout op in een glas warm water en gebruik dat als mondspoeling.

 

2. Spoelen met waterstofperoxide

 

Waterstofperoxide doodt niet alleen bacteriën, maar kan ook de hoeveelheid tandplak verminderen, bloedend tandvlees genezen en helpen tegen kiespijn. Verdun de waterstofperoxide door 3% waterstofperoxide te mengen met evenveel water. Spoel uw mond en spuug het uit.

 

3. Koud kompres

 

Koude kompressen kunnen pijn verzachten, vooral als de kiespijn wordt veroorzaakt door letsel. De kou kan ook zwellingen en ontstekingen verminderen. Houd een in een handdoek gewikkelde zak met ijs 20 minuten tegen de pijnlijke plek en herhaal dit zo nodig om de paar uur.

 

4. Zakjes pepermuntthee

 

Zakjes pepermuntthee kunnen pijn verdoven en gevoelig tandvlees kalmeren. Laat een gebruikt theezakje eerst afkoelen voordat u het aanbrengt op de pijnlijke plek of gebruik het gekoeld.

 

5. Knoflook

 

Knoflook verjaagt niet alleen vampieren! Het doodt ook schadelijke bacteriën die tandplak veroorzaken en kan tevens pijn verzachten. Plet een teentje knoflook tot een pasta en breng die aan op de pijnlijke plek. U kunt ook op een teentje verse knoflook kauwen.

 

6. Vanille-extract

 

Vanille is een bekende antioxidant. Vanille-extract bevat alcohol, wat kan helpen pijn te verdoven. Het smaakt en ruikt bovendien veel beter dan knoflook! Doe een klein beetje vanille-extract op uw vinger of een wattenbolletje en breng het een paar keer per dag aan op de pijnlijke plek.

 

7. Kruidnagels

 

Kruidnagels worden al sinds de oudheid gebruikt om kiespijn te behandelen. Ze zijn een beproefd antiseptisch middel. Ze kunnen kiespijn effectief verdoven en ontstekingen verminderen. Doe een beetje kruidnagelolie op een wattenbolletje en breng de olie aan op de pijnlijke plek. U kunt de kruidnagelolie verdunnen met een paar druppels olijfolie of water of een druppel kruidnagelolie in een klein glas water doen en er een mondspoeling van maken. Doe dit een paar keer per dag.

 

8. Guavebladeren

 

Guavebladeren hebben ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen. Kauw op verse guavebladeren of doe geplette guavebladeren in kokend water om een mondspoeling te maken.

 

9. Tarwegras

 

Tarwegras kan kiespijn kalmeren door de ontsteking in uw mond te verminderen. Dankzij het hoge chlorofylgehalte kan het ook bacteriën bestrijden en infecties voorkomen. Gebruik tarwegrassap als mondspoeling.

 

10. Tijm

 

Tijm heeft krachtige antibacteriële eigenschappen en is een antioxidant. Doe een paar druppels essentiële olie van tijm en een paar druppels water op een wattenbolletje en breng dat aan op het pijnlijke gebied, of verdun het en gebruik het als mondspoeling.

 

 

 

Dat zijn onze belangrijkste tips om kiespijn thuis te verzachten. Het is echter verstandig naar de tandarts te gaan om de oorzaak van de pijn weg te nemen. Goede mondhygiëne is ook belangrijk. Poets daarom uw tanden tweemaal per dag met een fluoridetandpasta om uw tanden tegen cariës te beschermen.