Voorkomen van cariës

Gaatjes tussen de tanden: tips en behandeling

Gaatjes tussen de tanden, ook wel aangeduid als interproximale gaatjes, ontstaan net zoals elk ander gaatje wanneer het tandglazuur erodeert en bacteriën op de tand blijven kleven en cariës veroorzaken. De reden waarom deze gaatjes lastig kunnen zijn, is omdat patiënten ze vaak pas opmerken wanneer ze door het tandglazuur heenkomen en het tandbeen (de tweede weefsellaag) bereiken en er gevoeligheid ontstaat, of wanneer ze met een röntgenfoto worden ontdekt. Dat betekent dat de meeste gaatjes tussen de tanden ernstiger kunnen zijn dan een gewoon gaatje voordat ze worden ontdekt.

Wat zijn tekenen dat er zich gaatjes tussen de tanden hebben gevormd?

 

Bij de meeste gaatjes tussen de tanden zijn er geen symptomen. Maar eventuele vroege symptomen zijn onder andere een kalkwitte of verkleurde plek op een tand en gevoeligheid voor kou. Slechte adem en/of een vieze smaak in de mond zijn ook symptomen.

Kunnen gaatjes tussen de tanden worden hersteld?

 

Ja, maar de behandeling hangt af van de ernst van het gaatje en hoe vroeg het wordt ontdekt. Hoe vroeger, hoe beter.

 

Nogmaals, het hangt af van de ernst van het gaatje, maar uw tandarts kan een van de volgende vijf procedures aanraden:

 

  • Recalcificatie - als een gaatje vroegtijdig wordt gevonden en niet meer dan halverwege het tandglazuur is doorgedrongen, is recalcificatie met fluoridegel mogelijk.
  • Vullen - Als een gaatje dieper gaat dan halverwege het tandglazuur, kan een vulling worden gebruikt om de normale vorm en functie van de tand te herstellen.
  • Wortelkanaal - Wanneer gaatjes ernstig zijn of lang onopgemerkt en onbehandeld zijn gebleven, kan een wortelkanaalbehandeling de beste oplossing zijn om de tand te redden.
  • Kroon - als de tand een grote vulling heeft en er niet veel natuurlijke tand resteert, kan een kroon worden gebruikt om de vulling te bedekken en de tand te ondersteunen.
  • Trekken - als er geen andere opties zijn en er een kans bestaat dat een infectie zich van de tand naar het kaakbeen verspreidt, is trekken het laatste redmiddel. Het gat dat na het trekken overblijft, kan worden gevuld met een brug, een partiële gebitsprothese of een implantaat.

Hoe voorkom ik gaatjes tussen de tanden?

 

Naast tweemaal per dag gedurende twee minuten poetsen zijn tandzijde en ragertjes absoluut noodzakelijk om gaatjes tussen de tanden te voorkomen. Ga voor controles en röntgenfoto's regelmatig naar de tandarts zodat eventuele gaatjes tussen de tanden snel worden opgespoord en gemakkelijker kunnen worden behandeld.

Wat zijn andere manieren om cariës te voorkomen?

 

De National Health Service Scotland stelt dat cariës volledig kan worden voorkomen. Zij geven de volgende tips om cariës en gaatjes tussen de tanden te voorkomen:

 

  • Ga regelmatig naar de tandarts en/of mondhygiëniste. Zij beslissen op grond van de staat van uw mond, tanden en tandvlees hoe vaak u hen moet bezoeken.
  • Nuttig minder suiker- en zetmeelhoudende voeding en drankjes (met name tussen de maaltijden en voordat u gaat slapen) en gebruik zo mogelijk suikervrije medicijnen. Volgens de Britse Scientific Advisory Committee on Nutrition en het Journal of Dental Research is er een duidelijk verband met met nuttigen van voeding en drankjes die suiker bevatten. Frequenter gebruik hing samen met meer gaatjes.
  • Zorg goed voor uw tanden door ze tweemaal per dag gedurende twee minuten goed te poetsen met een fluoridetandpasta en gebruik ten minste eenmaal per dag tandzijde of ragertjes.
  • Vermijd excessief roken of alcohol drinken omdat tabak de productie kan verstoren van speeksel dat helpt de tanden schoon te houden, terwijl alcohol kan bijdragen aan de erosie van het tandglazuur.
  • Ga naar uw tandarts of huisarts als u een droge mond hebt. Deze aandoening wordt veroorzaakt door bepaalde medicijnen, behandelingen of medische aandoeningen die kunnen bijdragen aan cariës omdat speeksel helpt bacteriën weg te spoelen.

 

Flossen met tandzijde en de ruimte tussen de tanden schoonmaken is de beste manier om gaatjes tussen de tanden te voorkomen. In onderzoeken waarin patiënten professioneel met tandzijde werden behandeld, hadden patiënten minder last van gaatjes dan wanneer ze zelf flosten. Zorg dat u uw tandzijde juist gebruikt. Als uw tanden dicht op elkaar zitten en flossen lastig is, kunt u speciale tandzijde voor strak aansluitende tanden gebruiken of denken aan een waterflosser die tandplak verwijdert met water onder hoge druk. Vraag uw tandarts wat voor u de beste optie is.