VOORKOMEN VAN CARIËS

Flossen: met gewaxt flosdraad, of eerder met flosdraad zonder wax?

 

Volgens InfoNU speelt flossen een belangrijke rol in de alledaagse verzorgingsroutine van het gebit, en dit geld eveneens voor de bescherming van de tanden tegen tandbederf, tandvleesaandoeningen en tanduitval. Het is daarom belangrijk dat u de verschillen kent tussen de twee voornaamste soorten flosdraad, d.w.z. tandflos met of zonder was, om zo tot de juiste keuze voor u en uw gebit te komen.

Flosdraad met of zonder wax: de onderlinge verschillen

 

Flosdraad wordt meestal uit één van de twee materiaalsoorten gemaakt. Door middel van nylon wordt multi-vezel flosdraad gemaakt, waarbij meerdere vezels in één "draadje" worden geweven. Bij monofilament flosdraad gaat het om één enkel draadje dat meestal uit polytetrafluorethyleen (PTFE) is samengesteld. Beide soorten flosdraad zijn verkrijgbaar met of zonder wassen laagje.

 

Het type flosdraad dat u kiest, hangt grotendeels af van uw mondgezondheidsbehoeften en persoonlijke voorkeuren.

 

Sommige mensen ervaren het flossen als een lastige taak, vaak als gevolg van gevoelige tanden. Anderen, waaronder kinderen of ouderen die wat minder beweeglijk zijn doorheen de dag, vinden het dan weer wat moeilijk om flosdraad op de juiste manier te hanteren. In beide gevallen zal een met wax gecoate nylon flosdraad of een gladdere PTFE-floss (al dan niet gewaxt) gemakkelijker te hanteren zijn en vlotter tussen de tanden glijden.

 

Zowel gewaxte flosdraad als PTFE-floss zijn dikker in soort vergeleken met de gewone flosdraad. Als de openingen tussen de tanden erg nauw zijn, dan wordt vlot flossen met deze twee opties wat bemoeilijkt. In dit geval kan u het beste voor een nylon flosdraad zonder was of een extra dunne PTFE-floss kiezen.

 

Als geen van beide soorten flosdraad voldoende geschikt blijkt uw gebit, dan kan tandtape een effectief alternatief zijn. Tandtape is verkrijgbaar in gewaxte of ongewassen vorm en staat bekend om zijn breder en platter oppervlak, waardoor het erg vlot tussen de nauwe openingen kan glijden en meer van het tandoppervlak reiken en reinigen kan. Het is ook gemakkelijker te hanteren, wat het een goede optie maakt voor kinderen en ouderen.

De meest geschikte flosdraad voor beugels

 

Net als iedere tandheelkundige behandeling, brengt ook een orthodontische behandeling ongemakken en risico´s met zich mee. Bij het dragen van een beugel, kan het al snel gebeuren dat restjes voedsel vast komen te zitten, waardoor het risico op de vorming van tandplak toeneemt, met een grotere kans op tandbederf als gevolg.

 

Het Tandheelkundig centrum Nederland TCN beveelt het gebruik aan van een specifiek voor de beugel ontworpen flosdraad. Dit is meestal verwerkt in een "flosdraad inrijghuls" oftewel "rager", een instrumentje dat wordt gebruikt om het flosdraad achterin beugel te rijgen en om tot tussen de tanden te kunnen reiken.

 

Maar zelfs bij gebruik van een rager kan een beugeldrager zich vrij beperkt voelen tijdens het flossen. Het flossen verloopt in deze gevallen makkelijker als de flosdraad voorzien is van een wassen laagje, waardoor het minder snel zal gaan rafelen. Mocht u desalniettemin last of moeite ondervinden bij het gebruik van deze soorten flosdraad, dan kunt u nog altijd kiezen voor interdentale borsteltjes.

Op de correcte manier flossen - hoe doen we dat eigenlijk?

 

Welk type flosdraad u ook verkiest, de effectieve werking ervan wordt enkel en alleen bepaald door een correcte flostechniek. Het Ivoren Kruis wijst overigens op de volgende flostechnieken:

 

1. Breek een stuk flosdraad van 45 centimeter af en wikkel de uiteinden rond één vinger van elke hand.

 

2. Houd een flosdraad van 2,5 centimeter strak tussen uw duimen en wijsvingers.

 

3. Schud de flosdraad zachtjes heen en weer als u hem tussen de tanden omhoog beweegt en zorg ervoor dat u de flosdraad niet tegen uw tandvlees "breekt".

 

4. Wanneer de flosdraad uw tandvlees bereikt, buig hem dan in een "C"-vorm rond één tand en schuif hem voorzichtig op en neer tegen het tandoppervlak en onder de tandvleesrand en herhaal dit op de andere tand of kies.

 

5. Herhaal dit op elke tandopening met een schoon stuk flosdraad, inclusief de achterste rand van uw laatste tanden.

 

Om het gebit zo grondig mogelijk te reinigen, raadt het Ivoren Kruis aan om een regelmatig patroon aan te houden, zoals van boven naar beneden en van links naar rechts. Hierdoor is het minder waarschijnlijk dat u een plek mist. Bekijk deze afbeeldingen ter illustratie.

 

Het tweemaal daags tandenpoetsen evenals de periodieke gebitsreiniging door de tandarts hoort dus aangevuld te worden door het regelmatig flossen van de tanden. Zo bent u er zeker van dat uw een goede mondgezondheid behoudt en uw gebit voldoende beschermd is. Vraag advies aan uw tandarts indien u niet weet welk soort flosdraad het meest geschikt is voor uw gebit, of wanneer u bijkomstige vragen heeft over een bepaalde flostechniek.