SLECHTE ADEM

Wat kan je doen tegen een slechte adem?

Om een idee te krijgen van de mogelijke oorzaken en met name als het probleem aanhoudt, is het belangrijk een tandarts te raadplegen. Deze zal uw medische achtergrond nagaan en een gebitscontrole uitvoeren voor de probleemstelling. Voedselresten in de mondholte, of genotsmiddelen zoals alcohol en tabak kunnen een mogelijke verklaring zijn van een slechte adem. Overige oorzaken die aan de basis kunnen liggen zijn onder meer een slechte mondhygiëne en/of een slecht verzorgd gebit, een droge mond, tandvleesontsteking en parodontitis. Soms ligt de oorzaak in een infectie van het neus-, keel- of oorgebied, of in een onderliggende ziekte, zoals diabetes, longinfecties, abcessen, of een ernstige nier-, maag- of leveraandoening en eventueel ook sterk gewichtsverlies.

 

De behandeling van een slechte adem

 

Een goede mondhygiëne is belangrijk: de tanden tweemaal dagelijks poetsen met een tandenborstel en antibacteriële fluoridetandpasta, tandenstokers of flosdraad gebruiken om voedselresten en tandplak van de tanden, kronen en implantaten te verwijderen, een speciale tongschraper of zachte tandenborstel gebruiken om bacteriën en tongbeslag die een rol spelen bij slechte adem te verwijderen. Uit een studie blijkt namelijk dat een slechte adem evenals bloedend tandvlees reeds na twee weken aanzienlijk verminderd wordt als gevolg van een regelmatig poetsen en flossen van het gebit¹. Ook heeft een tandheelkundig onderzoek aan de Universiteit van Buffalo bevestigd dat een slechte adem verholpen kan worden door het gebit tweemaal dagelijks poetsen met een tandenborstel en antibacteriële tandpasta in combinatie met het gebruik van een tongschraper².

Een schone tong is de juiste stap op weg naar een frissere adem

 

Het behoud van een schone tong speelt een belangrijke rol bij het verhelpen van een slechte adem. Een tandenborstel voorzien van een tongschraper aan de achterkant helpt om het gebit en de tong goed schoon te houden. Deze schraper wordt, na het poetsen van het gebit met een antibacteriële tandpasta, achteraan op de tong geplaatst, waarna tongbeslag met een voorwaartse beweging van de schraper over de tong kan worden weggeschraapt. De tongschraper hoort na elke beweging afgespoeld te worden, opdat deze weer vrij van opgehoopte bacteriën is alvorens het op een ander deel van de tong gebruikt wordt. Deze handeling dient meermaals herhaald te worden zodanig dat de tong vrij is van enig tongbeslag.

 

Uw tandarts of mondhygiënist zal u wijzen op de nodige hulpmiddelen om opgehoopt tandplak en bacteriën die een onfrisse adem veroorzaken tegen te gaan, en zal u uitleggen hoe u deze zelf in huis kunt toepassen. Vraag zo nodig aan de tandarts welke mondverzorgingsproducten aangeraden zijn voor de behandeling van een slechte adem (antibacteriële tandpasta, antibacteriële mondspoeling, tongborstels of -schrapers en interdentale reinigingsproducten). Het constante behoud van een goede mondverzorging in huis in combinatie met het professionele advies van uw tandarts brengen u op weg naar een propere, frisse mond.

 

© Copyright 2011 Colgate-Palmolive Company

 

Referenties:

1. Biesbrock, A, et al. Assessment of Treatment Responses to Dental Flossing in Twins., J Perio 77(8): 1386-1391, 2006.

2. University of Buffalo (Peter Moses, Betsey Clark, Violet Maraszthy, Joseph Zambon, (University of Buffalo), P.K. Sreenivasan (Colgate), Abstract presented at 2008 AADR Meeting.