Slechte adem

Hoor ik een mondspoelmiddel te gebruiken?

Vraagt u zich af of u een mondspoelmiddel onderdeel hoort uit te maken van uw gebruikelijke mondverzorgingsproducten? Zo ja, dan stelt u zich mogelijk ook wel de vraag in welke mate mondspoelmiddel effectief is, en hoe u de juiste keuze kunt maken uit het ruime assortiment. Lees in dit geval verder. Hieronder komt u meer te weten over het nut van mondspoelmiddel als onderdeel van uw gebruikelijke mondverzorgingsroutine.

Waartoe dient een mondspoeling?

 

Er zijn vele soorten mondspoelmiddelen op de markt die voordelen bieden, zoals een frissere adem, verminderde tandgevoeligheid en een verbeterde algehele mondhygiëne. Hieronder zetten we de belangrijkste soorten mondspoelmiddelen en hun specifieke werking op een rijtje.

 

Fluoride mondwater

 

Het is bewezen dat fluoride het risico op tandbederf en gaatjes vermindert. Terwijl mondwater geen vervanging is voor het tweemaal daags poetsen met een fluoride tandpasta, biedt een fluoride mondwater de nodige boost aan frisheid. De toevoeging van een fluoride mondwater aan de mondverzorgingsroutine verhoogt de hoeveelheid fluoride in het speeksel, met een verhoogde anti-cariës bescherming als gevolg.

 

Anti-plak mondwater

 

Tandplak zet zich onder de vorm van een transparante, kleverige stof op de tanden. De hoeveelheid tandplak neemt na enige tijd dusdanig toe, waardoor het risico op tandbederf en tandvleesaandoeningen bijzonder toeneemt. Anti-plak mondspoelingen bevatten bestanddelen die de vorming van tandplak tegengaan. Ook hier, dient mondwater niet als een vervangend middeltje voor het poetsen van en tussen de tanden. Wel is het een nuttig bijkomstig middel in de strijd tegen tandplak.

 

Antiseptisch mondwater

 

Antiseptische, of antimicrobiële, mondspoelingen zijn ontworpen om een reeks ziektekiemen zoals virussen, schimmels of bacteriën te doden. Sommige zijn speciaal ontworpen om bacteriën te doden en staan bekend als antibacteriële mondspoelingen.

 

Over-the-counter mondpoelmiddelen voor dagelijks zijn handig om slechte adem, tandplak, tandvleesaandoeningen en/of ontstoken tandvlees te voorkomen. Ze werken immers in op de ziektekiemen die vaak de oorzaak zijn van voorgenoemde aandoeningen. Mocht u dergelijk ongemak ervaren, dan kan de tandarts een antiseptisch mondspoelmiddel aanbevelen of voorschrijven als behandeling ervan.

 

Tandvleesaandoeningen, veroorzaakt door tandplakbacteriën, zijn een veelvoorkomend probleem. Het Nederlands Tijdschrift Voor Tandheelkunde NTVT en ACTA, het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam, zijn het erover eens dat het gebruik van antibacterieel mondwater na het poetsen van het gebit ontstoken tandvlees kan verhelpen. Als u echter tijdens het poetsen bloedend tandvlees ondervindt, wijst dit mogelijk al op een tandvleesontsteking. In dit geval kan uw tandarts aanraden om op korte termijn een antibacterieel mondwater te gebruiken dat chloorhexidine bevat.

 

Mondwater bij gevoelige tanden

 

Tandgevoeligheid ontstaat meestal als gevolg van de steeds dunner wordende of slijtende harde glazuurlaag van het gebit, waardoor het onderliggende tandbeen bloot komt te liggen. Tanderosie leidt tot overgevoeligheid van de tanden, waarbij het zachte dentine in het midden van de tand, daar waar de bloedvaten en zenuwen zitten, wordt blootgesteld. Mondspoelingen met bestanddelen zoals arginine gaan deze overgevoelige reactie in de tand tegen door de zenuwen te voorzien van een beschermlaagje tegen schadelijke stoffen die kunnen binnendringen, waaronder bacteriën en zuren.

 

Cosmetisch mondwater

 

Cosmetisch mondwater is een mondspoelmiddel dat vrij is van enige actieve bestanddelen met therapeutische eigenschappen. Zo kunt u kiezen uit mondwater dat pepermunt bevat of overig bestanddeel dat een verfrissend effect toedient aan de adem. Dit, in tegenstelling tot een antibacterieel mondwater dat zicht richt op het elimineren van de bacteriën die een slechte adem veroorzaken. Cosmetische mondspoelingen zijn dus ideaal om een kortstondige boost aan frisheid in de mond te bekomen. Mocht u echter ondervinden dat u vaak een slechte adem heeft, dan kiest u best voor een therapeutisch antibacterieel mondspoelmiddel. Deze pakken het probleem aan, eerder dan het te verdoezelen.

 

U kunt ook mondspoelingen aanschaffen die bestanddelen bevatten waarbij de tanden lichtjes gebleekt worden en de algehele uitstraling van het gebit verbeteren.

 

Daarnaast zijn er ook mondspoelingen op de markt die op heel wat kwaaltjes tegelijk inwerken. De voordelen hiervan zijn onbetwistbaar, maar dat sluit niet uit dat de ruime keuze vaak wat overweldigend kan zijn! Mocht u twijfelen bij de keuze tussen de ruime reeks mondspoelingen, dan raadpleegt u best even de tandarts hierover.

Worden mondspoelmiddelen wel veilig geacht?

 

Het gebruik van mondwater is over het algemeen veilig. Dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen die oud genoeg zijn om het middel achteraf uit te spugen. Sommige merken verkopen alcoholhoudende mondspoelmiddelen. Deze kunnen echter schade aanrichten aan de cellen van het mondslijmvlies. Het is hierdoor aangeraden steeds voor een alcoholvrij mondwater te kiezen en de aanwijzingen op de verpakking voor veilig gebruik goed op te volgen.

Hoor ik mondwater te gebruiken?

 

Hoewel het niet als vervanging dient voor het poetsen van en tussen de tanden, is het een nuttige aanvulling op de gebruikelijke mondverzorgingsproducten. Mocht u zich vragen stellen omtrent de soorten mondwater, of het is u niet duidelijk of mondspoelmiddel al dan niet geschikt is voor u, dan kunt u steeds de tandarts hierover raadplegen.