Die ideale Zahnpasta für empfindliche Zähne: Was steckt drin?
VOORKOMEN VAN CARIËS

Tandenpoetsen - wat is het beste tijdstip hiervoor en hoe vaak op een dag hoor ik te poetsen?

Men stelt zich weleens de vraag hoe regelmatig het gebit juist gepoetst moet worden om gaatjes zo goed mogelijk te voorkomen en een gezonde, stralende glimlach te behouden. Dient het tandenpoetsen vlak na elke maaltijd te gebeuren, of is één keer per dag voldoende? En wat is dan het beste tijdstip hiervoor, en hoe vaak op een dag horen we onze tanden ten minste te poetsen? Lees hieronder verder voor meer informatie.

Waarom is het zo belangrijk de tanden goed te poetsen?

 

De tanden goed poetsen houdt in dat u een fluoride tandpasta gebruikt: dit is een van de effectievere manieren (net als interdentaal reinigen) om een optimaal resultaat te bereiken - wat het behoud… wat het behoud van een goede mondgezondheid en de preventie van gaatjes betreft. Tijdens het poetsen wordt het opgehoopte tandplak verwijderd. Deze ophoping, indien het zich op de tanden zet, veroorzaakt de vorming van gaatjes. Als tandplak niet verwijderd wordt, dan zal het zuren gaan vormen die het tandglazuur zullen aantasten, met gaatjes maar ook tandvleesontstekingen als gevolg.

Hoe vaak op een dag hoor ik mijn tanden te poetsen?

 

Denk hierbij aan de eenvoudig te onthouden 2 x 2 regel: dit houdt in dat u het gebit tweemaal dagelijks gedurende ten minste 2 minuten grondig dient te poetsen. Het kennisplein Zorg voor Beter wijst erop dat het raadzaam is om steeds het gehele gebit te poetsen, d.w.z. dat men het tandoppervlak al even grondig langs binnen en buiten hoort te poetsen. Dit aantal kan natuurlijk variëren indien u een voedingspatroon aanhoudt dat al sneller gaatjes kan veroorzaken, in welk geval het gebit vaker dient gepoetst te worden - vooral als u calorierijke voedingsmiddelen of dranken consumeert met een hoog suikergehalte.

Is het eenmaal daags poetsen van de tanden niet ruim voldoende?

 

Het volstaat absoluut niet om de tanden slechts één keer per dag te poetsen. Het tandplak hoopt zich zo in te grote hoeveelheden op de tanden.

Wat is het beste tijdstip om de tanden te poetsen?

 

Het Nederlands Tijdschrift Voor Tandheelkunde is van mening dat men het gebit grondig dient te poetsen, en dit zowel voorafgaand aan het slapengaan als ten minste één keer overdag. U kunt uw mondhygiënist om specifiek advies vragen: het aantal keren dat u de tanden moet poetsen kan immers verschillen per gebit. Soms is een gebit eerder vatbaar voor gaatjes in zulke specifieke gevallen is het mogelijk dat er meer dan twee keer per dag gepoetst zal moeten worden.

Poets ik de tanden het beste voor of na de maaltijd?

 

Dit verschilt al naargelang het voedsel dat u zult consumeren. Als u zuurhoudende voedingsmiddelen of dranken consumeert, poetst u de tanden het beste voorafgaand aan de maaltijd om het tandglazuur hiertegen te beschermen. Dit geldt eveneens bij het ontbijt, dat meestal bestaat uit sap, koffie en fruit, en dus een hoog zuurgehalte kent. Als de maaltijd veel koolhydraten en suikers bevat, poetst u de tanden het beste direct na de consumptie. Drink in beide gevallen een glas water nadat u klaar bent met eten om eventuele restjes voedsel en bacteriën uit de mond weg te spoelen en zo de kans op schade aan de tanden in te perken.

Werkt een mondwater al even effectief in op het gebit als het poetsen van de tanden?

 

Hoewel een mondwater of een fluoridespoeling een geweldige aanvulling kan zijn op uw mondverzorging, dient het niet als een plaatsvervangend middel voor het tandenpoetsen. Poetsen met fluoride tandpasta is de meest doeltreffende manier om de tanden grondig te poetsen, aangezien u hiermee de restjes voedsel en plakophopingen effectief verwijdert.

 

Nu weet u wanneer en hoe vaak u de tanden moet poetsen om gaatjes te voorkomen. Bijkomstige tips die Libelle opnoemt voor een correcte poetsbeurt zijn de volgende:

 

  • Het tweemaal per dag poetsen met een fluoride tandpasta - gemiddeld poetst men 45 seconden lang.
  • Het gebruik van mondwater mag niet direct na het poetsen gebeuren - dit spoelt de fluoride van de tandpasta immers weg (ook al bevat mondwater fluoride, toch beschermt de fluoride van de tandpasta het gebit aanzienlijk meer).
  • Voorzichtigheid is geboden na de inname van zuurhoudende voedingsmiddelen en dranken (bijv. fruitsap, koffie, wijn, of middelen waarin tomaat verwerkt zit) - juist dán is het glazuur het meest kwetsbaar en vatbaar voor schade als gevolg van de poetsbeurt van het gebit.
  • Na het poetsen dient u de mond niet te spoelen, maar eerder de tandpasta uit te spugen zodat de fluoride in de tandpasta langer kan inwerken op het gebit en de tanden beter worden beschermd.
  • Reinig ook tussen de tanden door middel van interdentale borsteltjes, zodoende dat etensresten en bacteriën op deze moeilijk met de tandenborstel te bereiken plekken verwijderd worden.
  • Pas gezonde voedingsgewoonten toe - wanneer uw voeding een lager gehalte aan suiker en eenvoudige koolhydraten bevat, kan dit de algehele gezondheid en de mondgezondheid verbeteren.

Tandenpoetsen: hoe doet men dat op de juiste manier?

 

Hou de tandenborstel gedeeltelijk gekanteld, zet het tegen de tandvleesrand met een schuine hoek van zo'n 45°. Beweeg het voorzichtig met cirkelvormige bewegingen over het tandoppervlak, zowel aan de binnen- als de buitenkant van het gebit. Beweeg het lichtjes heen en terug, naar voren en achteren over de kiezen. Spuug de tandpasta enkel en alleen uit van zodra u klaar bent met het tandenpoetsen, waarna u de mond niet met water dient te spoelen. Op deze manier kan de fluoride voordeliger inwerken. Het tandenpoetsen hoort ten minste 2 minuten in beslag te nemen.

Zijn er, naast schone tanden, nog meer voordelen aan tanden poetsen?

 

Het goed opvolgen van de goede raadgeving van het NTVT over hoe vaak het gebit moet worden gereinigd, houdt - naast het verwijderen van tandplak - zeker ook tal van andere voordelen in, waaronder:

 

  • Gezond tandvlees - niet alleen het verwijderen van tandplak, maar ook het poetsen van de tanden is bevorderlijk voor het gezond houden van het tandvlees én voor het voorkomen van tandvleesonstekingen die uiteindelijk tot tanduitval leiden.
  • Vertrouwen - met een schoon gebit blijft de adem fris en de glimlach stralend; dit geeft de nodige dosis zelfvertrouwen voor wanneer u met iemand in gesprek treedt.
  • Verwijdering van bacteriën - het poetsen verwijdert biofilms die bacteriën en zuren bevatten welke een slechte adem, tandbederf en tandvleesaandoeningen veroorzaken en algehele gezondheidsproblemen veroorzaken kunnen.
  • Ziektepreventie - de bacteriën waarover we spraken kunnen andere gezondheidsproblemen veroorzaken als ze niet worden verwijderd. Een slechte mondhygiëne staat volgens de NMT - Nederlandse Maatschappij tot bevordering der Tandheelkunde - en andere onderzoekers in direct verband met hart- en vaatziekten en problemen bij diabetes. Tanduitval kan ook tot cognitieve achteruitgang leiden; iemand die minder dan 20 tanden telt, loopt volgens een studie een verhoogd risico om de ziekte van Alzheimer te ontwikkelen.

 

Voor bijkomstige vragen en adviezen rond thema's, zoals het consumeren van zoetigheden en hoe vaak men in dat geval de tanden hoort te poetsen, of omtrent het correcte behoud van uw mondgezondheid, kunt u bij de tandarts of mondhygiënist terecht. Wij wijzen u er intussen nogmaals op hoe belangrijk het is de gulden regel van 2 x 2 op te volgen tijdens het tandenpoetsen, en steeds interdentaal te reinigen. Zo blijft uw gezond stralende glimlach lange tijd behouden.