TANDCORRECTIES, KUNSTGEBITTEN & CO.

De kosten om het gebit schoon en stralend wit te houden

Waarom is een professionele gebitsreiniging zo van belang?

 

Een stralend gezond gebit is belangrijk voor het zelfvertrouwen, en een mooie glimlach is vaak het eerste wat mensen rondom opmerken. Het behoud van een gezond gebit, vrij van verkleuringen, vlekjes en gaatjes, kunt u verwezenlijken door middel van periodieke gebitscontroles en zo nu en dan een professionele gebitsreiniging uit te laten voeren. Lees verder om meer te weten te komen over de voordelen alsook de kosten van deze behandelingen.

 

Een goede gebitsverzorging begint in huis, met het behoud van een goede mondhygiëne. Het poetsen, spoelen en flossen van het gebit volstaat vaak niet om de ophoping van tandplak te voorkomen. Deze hoopt zich al snel op in plekken die moeilijk met de tandenborstel te bereiken zijn, zoals tussen de tanden of op de tandvleesrand. Tandplak gaat zich al even snel verharden en omvormen tot tandsteen indien het niet tijdig door een tandarts wordt verwijderd - ongeacht hoe regelmatig u het gebit al dan niet poetst!

Wat houdt een professionele tandreiniging zoal in?

 

Professionele reinigingsbeurten kunnen onderling variëren, afhankelijk van de kliniek die de service biedt en van uw tandheelkundige behoeften. Het overgrote deel van gebitsreinigingen gaat volgens de hieronder beschreven stappen in zijn werk.

 

De mondhygiënist zal eerst een gebitscontrole uitvoeren om de staat van uw mondgezondheid te bepalen. Met behulp van een tandheelkundig spiegeltje wordt er nagegaan of er zich al dan niet enige problemen voordoen in de mondholte, zoals gingivitis. In dergelijke gevallen zal u worden doorverwezen naar een tandarts die gespecialiseerd is in deze specifieke uit te voeren behandeling.

 

Vervolgens worden zowel tandplak als tandsteen voorzichtig maar grondig verwijderd. Dit gebeurt met verschillende gespecialiseerde hulpmiddelen die gebruik maken van een combinatie van ultrasone golven en een waterstraal. Er worden ook fijnere, handzame scalers gebruikt voor het nauwkeurig verwijderen van tandsteen en ophopingen.

 

Met behulp van een krachtige elektrische tandenborstel en een tandpasta met een lichte abrasieve werking, waarbij de grofheid geheel wordt afgestemd op uw behoeften, poetst de mondhygiënist uw tanden. Deze licht schurende behandeling beoogt niet enkel het tandplak, maar ook eventuele extrinsieke verkleuring op het gebit te verwijderen, met een gezonde evenals mooiere glimlach als gevolg.

 

Daarnaast zal de mondhygiënist u een aantal adviezen op maat geven, zodat u zelf en in huis het meeste uit uw tandverzorging kunt halen. Dit kunnen tips zijn met betrekking op de tandenborsteltechniek die u hanteert, of die slaan op het gebruik van flosdraad en/of interdentale ragers evenals de beste producten voor het goede behoud van uw gebit.

 

Het moment waarop een professionele gebitsreiniging uitgevoerd dient te worden, hangt af van een aantal verschillende factoren, en wordt bepaald hoe ingrijpend de behandeling al dan niet is en het soort reiniging dat uw gebit nodig heeft.

Wat zijn de kosten van een professionele tandreiniging?

 

In Nederland kan een "grondige schoonmaak van de tanden" worden uitgevoerd door een tandarts, zodra dit klinisch noodzakelijk zou blijken te zijn. De kosten hiervan kunt u hier terugvinden.

 

De kosten van een professionele gebitsreiniging door een privé-tandarts kunnen variëren van €35 tot €100, afhankelijk van de specifieke diensten er worden aangeboden. U kunt de kliniek van uw keuze vragen om bijkomstige informatie aangaande de verschillende kosten en mogelijkheden.

Is het wel de moeite waard om extra te betalen voor een professionele gebitsreiniging?

 

Een artikel in het Nederlands Tijschrift Voor Tandheelkunde, waarin de globale weerslag van tandcariës en parodontale aandoeningen wordt onderzocht, wijst op het belang van de professionele gebitsreiniging. Volgens de onderzoekers in dit artikel is een professionele gebitsreiniging, in aanvulling op andere methoden, "effectief bij de behandeling van tandcariës en tandvleesonsteking".

 

Ook wordt er geduid op de sterke mate waarin de behandeling van deze mondgezondheidsproblemen bepaald worden door o.a. de regelmaat van het tandenpoetsen met een fluoridehoudende tandpasta en de toepassing van een interdentale reiniging. Of u er nu voor kiest om uw tanden al dan niet professioneel te laten reinigen, hoort u desondanks nog steeds het gebit optimaal te verzorgen. Dit, door een goede mondhygiëne toe te passen, door tussen de reinigingsbeurten door grondig te poetsen en te flossen om zo plakophoping en tandvleesaandoeningen te voorkomen en een gezond gebit te behouden.