Waar komen deze zuren vandaan?
Volgens een artikel van het Royal College of Surgeons over de diagnose, preventie en behandeling van tanderosie zijn er veel factoren die bijdragen aan tanderosie en overmatig zuur. Factoren zijn onder andere:
1. Dieet
Het nuttigen van zure voeding en drankjes is de meest voorkomende oorzaak van tandglazuurslijtage. Gewoonlijk worden voedingszuren geneutraliseerd door het speeksel, maar als iemand veel zure etenswaren of drankjes nuttigt, kan het speeksel dit niet aan. Puur vruchtensap, citroenwater en iedere soort koolzuurhoudende drankjes (zelfs dieetsoda en energiedrankjes) zijn erg zuur. Als u of uw gezin hier dus veel van drinken, kan dat de kans op tanderosie vergroten.
2. Eetstoornissen
Eetstoornissen zoals boulimie en andere ziekten met frequent braken kunnen het tandglazuur blootstellen aan zuren en de risico's van tanderosie vergroten.
3. Gastro-oesofageale reflux
Chronisch terugvloeien van maagzuur kan bijdragen aan tandglazuurerosie wanneer er zuur omhoog komt door de slokdarm en de achterkant van de keel bereikt. Tanden die aan deze constante zuurstroom worden blootgesteld, kunnen eroderen waardoor uiteindelijk het tandbeen komt bloot te liggen.
4. Medicatie
Kauwbare vitamine C, ijzertabletten en andere zure medicatie kunnen bijdragen aan tandglazuurerosie.
5. Droge mond
Een droge mond (vaak veroorzaakt door medicatie) kan ook bijdragen aan tanderosie omdat er dan minder speeksel beschikbaar is om zuren te neutraliseren. Veel spoelingen voor een droge mond hebben een lage pH-waarde om de speekselstroom te vergroten en voor frisheid te zorgen. Dit is echter extreem slecht voor de tanden en moet waar mogelijk worden vermeden. Bespreek met uw tandheelkundig specialist welke spoeling de juiste keuze is om uw symptomen van een droge mond te verzachten.