Tandverzorging bij baby's & kinderen

De juiste manier om uw tanden te poetsen

Wat is de juiste manier om uw tanden te poetsen?

 

Een goede poetsbeurt duurt minstens twee minuten. De meeste volwassenen poetsen veel te kort. Als u een indruk wilt krijgen van de lengte van een goede poetsbeurt, kunt u een keer een stopwatch gebruiken. Om zorgvuldig te poetsen maakt u korte, rustige bewegingen. Besteed extra aandacht aan de tandvleesrand, de moeilijk bereikbare achterste kiezen en de omgeving van vullingen, kronen en andere restauratieve elementen. Maak elk gedeelte als volgt schoon:

 

  • Reinig de buitenkant van het bovengebit en daarna de buitenkant van het ondergebit
  • Reinig de binnenkant van het bovengebit en daarna de buitenkant van het ondergebit
  • Reinig de snij- en kauwvlakken
  • Poets ook uw tong als u een frisse adem wilt

 

Houd de borstel onder een schuine hoek van 45 graden tegen de tandvleesrand en beweeg of draai de tandenborstel weg van het tandvlees.

 

Poets met korte, heen en weer gaande bewegingen voorzichtig de buitenkant, de binnenkant en het snij- of kauwvlak van alle tanden en kiezen.

 

Poets voorzichtig uw tong om bacteriën te verwijderen en een frisse adem te krijgen.

Welke soort tandenborstel moet ik gebruiken?

 

 

De meeste experts zijn van mening dat een zachte borstel het meest geschikt is om tandplak en voedselresten te verwijderen. Een tandenborstel met een kleine kop heeft de voorkeur, omdat u daarmee de achterste kiezen en andere moeilijke plekken gemakkelijker kunt bereiken. Voor sommige mensen is een elektrische tandenborstel een goed alternatief. Dit geldt met name voor mensen die moeite hebben hun tanden te poetsen met een gewone borstel.

Hoe belangrijk is het gebruik van de juiste tandpasta?

 

Het is belangrijk dat u een tandpasta gebruikt die voor u geschikt is. Er zijn tegenwoordig speciale tandpasta's verkrijgbaar voor uiteenlopende aandoeningen, zoals cariës, tandvleesaandoeningen, tandsteen, verkleuringen en gevoelige tanden. Informeer bij uw tandarts of mondhygiënist welke tandpasta voor u het best is.

Hoe vaak moet ik mijn tandenborstel vervangen?

 

U vervangt uw tandenborstel wanneer deze tekenen van slijtage begint te vertonen (uiterlijk na drie maanden). Het is ook belangrijk dat u een nieuwe tandenborstel neemt nadat u verkouden bent geweest, omdat de borstelharen soms bacteriën bevatten waardoor de infectie kan terugkeren.