banner-articles-category-kids.jpg
Tandverzorging bij baby's & kinderen

Welk type tandpasta is het meest geschikt voor mijn baby?

Veel ouders vragen zich af welke tandpasta het beste is voor hun baby: die met fluoride of die zonder fluoride? Welke hoeveelheid fluoride wordt als veilig beschouwd? Wat houdt een goede verzorging van babytandjes juist in? Lees verder voor meer informatie.

Horen baby's jonger dan 2 jaar juist niet een tandpasta zonder fluoride te gebruiken?

 

De meest recente richtlijnen raden aan dat baby's en peuters jonger dan 2 jaar een tandpasta met fluoride gebruiken. Ga steeds na of dit bestanddeel op het etiket van de tube vermeld staat!

Is het gebruik van fluoride tandpasta bij baby's en jonge kinderen veilig?

 

In de aanbevolen hoeveelheden en dosering wordt fluoride tandpasta als veilig beschouwd. Zorgwekkend is wel dat als er grote hoeveelheden fluoride worden ingenomen, het jonge tanden kan beschadigen, waardoor ze verkleuren of vlekken kunnen vertonen, een aandoening die bekend staat als tandfluorose. Volgens een artikel van het Nederlands Tijdschrift Voor Tandheelkunde is het risico op tandbederf en de gevolgen daarvan, zoals extracties, groter dan het risico op fluorose, omdat kinderen gedurende een lange periode wel erg veel tandpasta zouden moeten doorslikken om ernstige bruine vlekken op de tanden te ontwikkelen. Het gebruik van de juiste hoeveelheid tandpasta, afgestemd op de leeftijd, vermindert deze risico's. Na het zesde levensjaar is het blijvend gebit bij de meeste kinderen al goed doorgekomen, en hoeft u zich niet langer overbodig zorgen te maken over fluorose.

En wat met baby-tandpasta zonder fluoride?

 

U kunt baby-tandpasta's zonder fluoride vinden, met toegevoegde bestanddelen zoals xylitol of hydroxyapatiet, waarvan beweerd wordt dat ze gaatjes helpen voorkomen. Hoewel uitgebreid onderzoek heeft aangetoond dat tandpasta met fluoride tot 24% minder tandbederf bij kinderen leidt, evenals een betere algehele mondhygiëne, ontbreekt er wat fluoridevrije tandpasta's betreft nog steeds het klinische bewijs dat ze effectief gaatjes helpen voorkomen. Fluoride is veilig en kan zelfs helpen om vroege tekenen van tandbederf te behandelen.

Wat is het belang van babytandjes?

 

Sommige ouders zijn van mening dat het niet zozeer uitmaakt of tandpasta voor melktandjes al dan niet fluoridevrij is of de tandjes beschermt tegen gaatjes, aangezien deze toch na enige tijd los komen te staan en uitvallen. Dit is echter een veel voorkomende misvatting. Als er een gaatje in een melktand verschijnt, moet deze immers worden gevuld of verwijderd, om te vermijden dat het tandvlees, de zich ontwikkelende tanden daaronder en de algehele gezondheid van het kind zou aangetast worden. Volgens het Ivoren Kruis zijn melktanden bovendien minder goed beschermd tegen tandbederf. Extreme vormen van tandbederf kan daarnaast ook schadelijke gevolgen hebben op het blijvend gebit van uw kind. Als er een melktandje moet worden uitgetrokken, loopt het kind een grotere kans op om scheve of problematische tanden te ontwikkelen. Dit, omdat melktanden juist een bepalende rol spelen in het vastleggen van de juiste afstand tussen tanden onderling.

Hoeveel fluoride is veilig voor baby's?

 

Volgens het Voedingscentrum horen kinderen een tandpasta gebruiken die 500-750 ppm fluoride bevat. Zij menen dat het gebruik ervan veilig is, zelfs bij zeer jonge baby's bij wie de eerste tand al is doorgekomen (de meeste kindertandpasta's bevatten deze hoeveelheid fluoride, dus ga de sterkte altijd eerst na). Zodra uw kind ouder is en de tandpasta kan uitspugen (meestal boven de 5 jaar), wordt aanbevolen om een tandpasta met een hogere concentratie fluoride te gebruiken, meestal tussen 1000 en 1500 ppm fluoride. Raadpleeg uw kindertandarts hierover in het geval van twijfel.

Kan ik eventueel een kleinere hoeveelheid fluoride op de tanden van mijn baby gebruiken?

 

Dat kan als u dat wilt, maar als de dosis fluoride te laag is, zal de effectiviteit van de tandpasta bij het voorkomen van gaatjes minimaal zijn. Dat gezegd hebbende, is het ook afhankelijk van andere bronnen van fluoride. In sommige landen wordt het gebruik van fluoridetabletten, -druppels of tafelzout aanbevolen. Als u twijfelt, raadpleeg dan uw tandarts.

Hoeveel tandpasta hoor ik gebruiken om de tandjes van mijn baby te poetsen?

 

Een erg kleine hoeveelheid tandpasta voor kinderen jonger dan drie jaar volstaat. Een dun laagje tandpasta dat minder dan driekwart van de tandenborstel bedekt, is ruim voldoende. Na de leeftijd van drie jaar is een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt ruim voldoende.

 

Ouders vinden het vaak moeilijk om de kleintjes lang genoeg stil te krijgen om te poetsen. Als het helpt, ga dan op je schoot zitten met je armen om hen heen, zodat je kunt zien waar je aan het poetsen bent. En maak je geen zorgen als twee minuten lang aanvoelen: aangezien baby's en peuters minder tanden hebben dan wij, hoef je niet per se de volle twee minuten te gaan! Zorg ervoor dat u genoeg tijd besteedt aan het schoonmaken van alle oppervlakken van elke tand.

 

Overige tips voor het poetsen van de tanden van uw baby die worden aangeboden door het Ivoren Kruis zijn onder andere:

 

  • Moedig uw baby aan om te spugen na het poetsen van de tanden - maak u geen zorgen als het een tijdje duurt voordat hij of zij dit onder de knie krijgt. Het idee is om uw baby geleidelijk aan goede mondverzorgingsgewoonten aan te leren die een leven lang meegaan.
  • Laat uw baby geen tandpasta uit de tube eten of likken.
  • Kies indien mogelijk een tandpasta uit die geen lekkere, fruitige smaak heeft, zodat uw baby leert dat tandpasta's niet om op te eten zijn.
  • Poets twee keer per dag met een doekje zolang de baby geen tanden heeft. Zodra de eerste tand is doorgekomen kunt u poetsen met behulp van een tandenborstel en een laagje tandpasta.
  • Maak zachte cirkelvormige bewegingen op elke tand en hou er rekening mee dat het tandvlees van baby's met doorkomende tandjes erg gevoelig is.

 

De keuze of u al dan niet een gefluorideerde babytandpasta wil gebruiken, is geheel aan u. Als u besluit om een tandpasta met fluoride voor uw baby te gebruiken, zorg er dan voor dat deze de juiste hoeveelheid fluoride bevat. Als u twijfels heeft, raadpleeg dan de tandarts of arts van uw baby voor bijkomstige informatie.

 

Als uw keuze uitgaat naar een fluoridevrije tandpasta, bespreek dit dan met uw kindertandarts zodanig dat u de risico's op cariës zoveel mogelijk kunt inperken (vermijd suikerhoudende voedingsmiddelen en drankjes, biofilmverwijdering, beperk de inname van koolhydraten, enz.).