Tandverzorging bij baby's & kinderen

Bereid uw baby voor op tandenpoetsen

Bereid uw baby voor op tandenpoetsen

 

Als ouder wilt u het beste voor uw baby en doet u er alles aan om uw baby gezond en gelukkig te houden. Wat mondgezondheid betreft, hebben ouders zoals u vaak veel vragen over de manier waarop zij hun kinderen een goede start kunnen geven. Wanneer komen de tandjes van uw baby door? Hoe poetst u hun tandjes goed? Welke tandenborstel moet u gebruiken? En hoe zit het met fluoride? Geen zorgen – we hebben antwoorden op al uw vragen!

Wanneer komen de tandjes van mijn baby door?

 

 

Volgens het Ivoren Kruis komen bij de meeste baby's de eerste tandjes door wanneer ze een maand of zes zijn. Elk kind is echter anders. Bij sommige baby's komt het eerste tandje al na 3 maanden door, bij andere pas na hun eerste verjaardag. Wees daarom niet ongerust als uw baby zijn of haar eigen schema volgt!

Wanneer moet ik bij mijn baby beginnen met het poetsen?

 

U kunt nooit te vroeg beginnen uw kind goede gewoontes voor mondgezondheid aan te leren. Uw eerste verdedigingslinie is een goede tandenborstel. Wat de beste borstel is, hangt af van de leeftijd en vaardigheid van uw kind. Op grond van de leeftijd van uw kind vindt u de beste borstel als volgt.

Van de geboorte tot 2 jaar

 

Hoewel de eerste tandjes van uw baby pas na een maand of zes doorkomen, kunt u vanaf de geboorte al goede gewoontes aanleren. Tweemaal per dag de mond van uw baby schoonmaken met een zachte, schone doek verwijdert bacteriën en went uw baby aan goed onderhoud van de mond.

 

Wanneer het eerste tandje doorkomt, schakelt u over op een tandenborstel en tweemaal per dag poetsen. Met een babytandenborstel met een kleine kop en zachte haren kunt u de mond van uw baby schoonmaken zonder het gevoelige tandvlees te irriteren.

 

Wanneer uw baby is uitgegroeid tot een peuter, zult u merken dat hij of zij de tandenborstel wil pakken of zelf wil poetsen. Kies een borstel met een kleine kop en een brede, ergonomische handgreep die uw kleintje gemakkelijk kan vasthouden.

 

Andere peuters hebben veel weerzin tegen tandenpoetsen. U kunt het poetsen leuker maken met een borstel waarop het favoriete personage van uw kind staat. Online zijn er ook veel leuke liedjes en verhaaltjes van twee minuten te vinden om uw kind tijdens het poetsen te vermaken, zoals de verhaaltjes van twee minuten van elmex (beschikbaar in het Nederlands).

2 tot 6 jaar

 

In deze periode ontwikkelen de motorische vaardigheden van uw kind zich snel. Ze zijn dan al gauw klaar voor een kinderborstel met zachte haren. Deze tandenborstel hebben een dunne, ergonomische handgreep voor meer houvast en een iets grotere kop om die stralende en steeds maar groeiende glimlach schoon te houden!

 

Uw kind is pas op zijn vroegst op zesjarige leeftijd handig genoeg om zelf te poetsen. Het Ivoren Kruis legt echter uit dat het kan helpen jonge kinderen zelf hun tanden te laten poetsen om de juiste vaardigheden te ontwikkelen. Daarna moet u hun tanden uiteraard zelf nog een tweede keer poetsen om te zorgen dat alles in orde is, vooral 's avonds voor het slapengaan.

Fluoride en kinderen

 

Fluoridetandpasta is essentieel om groeiende tanden sterk en gezond te houden. Voor kinderen jonger dan vijf jaar gebruikt u best een peutertandpasta met een aangepast flouridegehalte. Vanaf vijf jaar kan u overschakelen naar een junior tandpasta met een hoger fluoridegehalte.

De tandenborstel tandenborstel van uw kind vervangen

 

Hoe ouder een tandenborstel is, hoe slechter deze tandplak verwijdert. Vervang de tandenborstel van uw kind om de drie maanden of wanneer de haren beginnen te rafelen of uiteen te staan. Koop ook een nieuwe tandenborstel als uw kind ziek is geweest om hernieuwde infectie te voorkomen.

 

Samen met goede gewoontes voor mondverzorging kunnen de juiste tandenborstel en tandpasta de glimlach van uw kind gelukkig en gezond houden. Als u niet weet welke tandenborstel goed is voor uw kind, kan uw tandarts u daarover adviseren.