Tandverzorging bij baby's & kinderen

De tanden van kinderen poetsen - Wat doet u wanneer uw kinderen hun tanden niet willen poetsen

Tanden poetsen moet voor uw kinderen een dagelijkse gewoonte zijn. Het is nodig voor een goede gezondheid, maar het kan een hele opgave zijn om uw kind zover te krijgen. Wat moet u doen als uw kind niet wil poetsen? Hier zijn een paar tips om uw kind zover te krijgen.

Vanaf welke leeftijd moeten kinderen beginnen te poetsen?

 

Zodra hun eerste melktandje doorkomt! Bij de meeste kinderen is dat als ze een maand of zes zijn, maar eerder of later kan ook. Gebruik altijd een smeerbare tandpasta met fluoride (volgens de aanbevolen richtlijnen van uw land) en zorg dat uw kinderen twee keer per dag poetsen.

Vanaf welke leeftijd kunnen kinderen zelf poetsen?

 

 

Het Ivoren Kruis adviseert goed te poetsen. Vanaf zeven jaar kunnen de meeste kinderen zelf poetsen. Toch is het raadzaam ze in de gaten te houden en erop toe te zien dat ze goed poetsen gedurende de aanbevolen twee minuten. Rond een jaar of 12 hebben ze zich hopelijk de juiste gewoontes aangewend en kunnen ze zelfstandig poetsen.

Hoe moeten kinderen hun tanden poetsen?

 

Het is belangrijk dat kinderen vroegtijdig een goede poetstechniek aanleren. Daar hebben ze de rest van hun leven profijt bij. Kies voor een zachte tandenborstel en poets onder een hoek van 45 graden ten opzichte van het tandvlees. Maak zachtjes rondgaande bewegingen wanneer u de hand van uw kind bij het poetsen vasthoudt. Hierdoor leren ze de juiste beweging aan. Beweeg lichtjes naar voren en achteren over de kauwoppervlakken. Gebruik desgewenst een spiegel zodat uw kind precies kan zien waar met de borstel wordt gepoetst - dat kan het poetsen trouwens nog leuker maken. Zeg uw kind de tandpasta niet in te slikken, maar deze na twee minuten uit te spugen. Spoel na afloop niet meteen omdat dat de fluoride minder effectief kan maken. Voorkom ook dat kinderen tandpasta uit de tube opeten of oplikken.

Wat is de beste manier om mijn kinderen aan te moedigen hun tanden te poetsen?

 

  • Betrek ze erbij - Laat ze zelf hun eigen tandpasta kiezen met hun favoriete kleur of personage. Dan gaan ze uitzien naar het poetsen.
  • Poets samen - Maak van het poetsen een gezinsactiviteit waarmee u aan het begin en eind van de dag een tijdje samen doorbrengt. Dan lijkt poetsen minder op een taak.
  • Maak het poetsen leuker - Er zijn volop hulpmiddelen om poetsen leuk te maken en de tijd voorbij te laten vliegen. Glansje is een app van het KNMT die twee minuten muziek afspeelt zodat uw kind precies lang genoeg poetst. Er zijn ook online verhalen te vinden van ongeveer twee minuten die kinderen met hetzelfde doel kunnen bekijken.
  • Geef het goede voorbeeld - Poets eerst uw tanden of laat uw kind uw tanden poetsen. Maak er een leuke activiteit van. We raden aan uw kleuter of jonge kind eerst uw tanden te laten poetsen als een goede manier om hem of haar aan de activiteit te laten wennen.

Wat als mijn kind nog steeds niet wil poetsen?

 

Vraag uw kind op het juiste moment om te poetsen. Als ouder kan dat veel werk lijken, vooral wanneer u ook andere gewoontes en bedtijden wilt naleven. Als u uw kind echter vraagt iets te doen waar het geen zin in heeft en op dat moment juist met iets leuks bezig is, gaat tandenpoetsen op een vervelend karwei lijken. Probeer uw kind vijf minuten vooraf te waarschuwen dat het bijna tijd is om zich voor te bereiden om naar bed te gaan. Als uw kind een hekel heeft aan tandenpoetsen, werk dan met beloningen. U kunt bijvoorbeeld na afloop van het poetsen een mooi verhaal voorlezen of toestaan nog tien minuten tv te kijken wanneer uw kind klaar is met poetsen.

Als niets werkt...

 

We raden u de volgende strategie aan als uw kind niet wil poetsen. Vertel uw kind dat hij vanavond een joker mag inzetten, maar dat dit maar één keer per jaar mag. Leg uit dat je de joker mag gebruiken om één keer een corvee of taak over te slaan. Het kind mag de joker gebruiken om zijn tanden niet te poetsen, maar dat mag maar één keer. Geef het kind eventueel een certificaat voor gebruik op een andere avond. Kinderen vinden het prachtig een certificaat te hebben en te weten dat ze elke avond zelf kunnen kiezen of ze hun tanden willen poetsen. Andere nuttige tips vindt u op InfoNu.

Oudere kinderen overhalen hun tanden te poetsen

 

Oudere kinderen laten zich niet meer motiveren met certificaten en apps. Het kan lastig zijn hen zover te krijgen dat ze hun tanden goed poetsen. Als uw kind oud genoeg is om logisch te redeneren en niet wil poetsen, vraag dan waarom. Als het antwoord is 'omdat het saai is', kunt u uitleggen dat sommige dingen nodig zijn voor onze gezondheid en ons welzijn, zoals douchen en tandenpoetsen. Leg uit wat de gevolgen zijn, zoals gaatjes, tandvleesaandoeningen en verlies van tanden. Als niets lukt, doe dan een beroep op de ijdelheid van uw kind. Oudere kinderen zijn vaak bezorgd over hun uiterlijk en poetsen zorgt voor een stralende glimlach. Blijf hoe dan ook geduldig want kinderen leren voortdurend. U wilt natuurlijk liever niet dat ze gaatjes krijgen. Maar als ze weigeren te luisteren en toch een gaatje krijgen, kan die ervaring hen duidelijk maken hoe belangrijk poetsen is.