Tandverzorging bij baby's & kinderen

Het eerste tandje van uw baby

Voor ouders is het eerste tandje van hun baby een echte mijlpaal, maar voor hun kleintje vaak het begin van een oncomfortabele ervaring. Het kan lastig zijn uw baby pijn te zien lijden door een doorbrekend tandje. Maar als u weet wat u kunt verwachten, kan dat u helpen zoveel mogelijk ongemak voor uw baby weg te nemen.

Wanneer komt het eerste tandje van uw baby door?

 

De meeste baby's hun eerste tandjes wanneer ze een maand of zes zijn. Wees echter niet ongerust als de eerste tandjes eerder doorkomen. Elk kind is anders en sommige baby's krijgen hun eerste tandje al als ze drie maanden oud zijn. Er zijn zelfs baby's die met tanden worden geboren, maar dat gebeurt maar heel zelden. Er is ook geen reden tot paniek als het eerste tandje pas na zes maanden doorkomt. Het is volledig normaal als het eerste tandje pas na 12 maanden doorkomt.

Volgorde waarin de tandjes doorkomen

 

Volgens het Gezondheidsplein komen melktandjes altijd in ongeveer hetzelfde patroon door.

De snijtanden aan de onderzijde (voortanden) komen meestal na 7-8 maanden door, gevolgd door de snijtanden boven (rond de 8 maanden).

Daarna is het de beurt aan de hoeksnijtanden boven (8-12 maanden) en onder (10-12 maanden).

De eerste vier kiezen komen door na 14-20 maanden, gevolgd door de hoektanden op 18-24 maanden.

De volgende vier kiezen komen door op 24-30 maanden, waarmee het melkgebit van 20 tanden en kiezen compleet is.

Symptomen van doorbrekende tanden

 

Een klein aantal baby's heeft het geluk geen of weinig ongemak te ondervinden bij het doorkomen van de tanden. De meeste baby's vertonen echter wel symptomen. Deze beginnen meestal al voordat de tandjes zichtbaar zijn. Volgens het Gezondheidsplein kan het gaan om:

 

  • Pijnlijk, rood tandvlees
  • Rode vlekken op één wang
  • Wrijven over oor
  • Erg veel kwijlen
  • Kauwen of bijten op vingers, vuistjes of harde voorwerpen
  • Rusteloosheid

 

Veel mensen denken dat doorkomende tandjes samengaan met koorts of diarree, maar daar is echter geen wetenschappelijk bewijs voor. Als uw baby een van deze of andere zorgelijke symptomen heeft, vraag uw huisarts dan om advies.

Uw baby helpen wanneer tandjes doorkomen

 

Als uw baby het moeilijk heeft wanneer er een tandje doorkomt, kunnen veel extra affectie, geruststelling en knuffels kalmerend werken. Als uw baby pijnlijk tandvlees heeft, kan lichtjes masseren met een schone vinger de pijn verlichten.

 

Misschien is het u opgevallen dat uw baby op alles bijt waar zijn of haar oog op valt. Dat komt doordat de druk van harde voorwerpen de pijn verzacht. Bij jonge baby's kan een gekoelde (maar niet bevroren) bijtring verlichting bieden. Als uw baby geen fles- of borstvoeding meer krijgt, zijn gekoelde stukjes fruit of groente, soepstengels of broodkorstjes ook goed.

 

Excessief kwijlen kan ook uitslag veroorzaken. Probeer de gevoelige huid rond de mond, wangen en hals van uw baby droog te houden en vervang vochtige kleding of slabbetjes regelmatig.

De eerste tandjes van uw baby verzorgen

 

Risico op cariës en gaatjes bestaat al vanaf het eerste tandje. Daarom raadt ACTA aan meteen na het doorkomen van het eerste tandje een afspraak met een tandarts te maken en tweemaal daags te poetsen. Gebruik voor maximale bescherming tegen gaatjes een babytandenborstel en een beetje tandpasta met een aangepast fluoridegehalte van 500 ppm fluoride.

 

Het is nooit te vroeg om uw baby goede gewoontes voor mondverzorging aan te wennen. Met een proactieve aanpak van mondgezondheid vanaf dag één kunt u de glimlach van uw baby beschermen tijdens het doorkomen van nieuwe tandjes en nog lang daarna.