Skip to main content
Mijn tand beweegt, wat nu?
Voorkomen van cariës

Mijn tand wiebelt, wat moet ik doen?

 

Dit artikel is alleen bedoeld voor informatieve doeleinden en is geen vervanging voor advies van een zorgprofessional.

 

Kinderen vinden het misschien spannend als een tand los zit en denken aan het bezoek van de tandenfee, maar als je als volwassene een losse tand hebt, is dat een heel ander verhaal. De melktanden van kinderen vallen uit om plaats te maken voor de definitieve tanden, die je je hele leven moet houden.

Wat is een losse tand?

 

Je hebt vast wel eens gemerkt dat je tand beweegt tijdens het tandenpoetsen, eten of als je er met je vinger op drukt. Je kunt ook andere tekenen opmerken, zoals gezwollen, bloedend of terugtrekkend tandvlees.

 

Een losse tand op volwassen leeftijd is nooit normaal en duidt meestal op een onderliggende ziekte of trauma.

De oorzaken van een tand die los lijkt te zitten

 

Er zijn verschillende redenen waarom een volwassen tand los kan komen te zitten en het lijkt alsof hij eruit valt:

 

  • Letsel: een mondtrauma door een sportblessure of een ongeluk kan ervoor zorgen dat je tanden los gaan zitten.
  • Tandvleesaandoening: als de eerste stadia van een tandvleesaandoening (gingivitis) zich ontwikkelen tot parodontitis, bestaat er een risico op botverlies, waardoor je tanden niet meer goed worden ondersteund. Dit kan leiden tot loszittende tanden en uiteindelijk tot tandverlies als je niet naar de tandarts gaat. Tandvleesaandoeningen komen vaak voor bij volwassenen en de eenvoudigste manier om ze te voorkomen is gewoon een goede mondhygiëne, zoals dagelijks tandenpoetsen en flossen.
  • Slechte mondhygiëne: als je tandplak en tandsteen op je tanden laat zitten, krijg je gaatjes. Als je dit niet aanpakt, kan het erger worden en je tanden verliezen.
  • Zwangerschap: als je zwanger bent, krijgt je lichaam minder voedingsstoffen omdat het voorrang geeft aan de voedingsstoffen die de baby nodig heeft om te groeien. Veel zwangere vrouwen merken veranderingen aan hun tanden, die wat losser kunnen aanvoelen, maar dit zou na de bevalling weer normaal moeten worden.
  • Tandenknarsen: als je 's nachts met je tanden knarst, kun je merken dat je tanden in je mond gaan bewegen. Vraag je tandarts om een nachtbeugel te maken om je tanden te beschermen en verdere schade te voorkomen. Je tanden zouden weer steviger moeten worden naarmate ze genezen.

Tanden bewegen heel langzaam in de loop van de tijd.

 

Als je je verstandskiezen krijgt, kunnen die bijvoorbeeld de andere tanden in je mond naar voren duwen, maar daardoor gaan ze niet los zitten. Het is nooit normaal dat een volwassene een losse tand heeft, behalve tijdens de zwangerschap, wanneer je tijdelijk wat loszittende tanden kunt voelen. Als je merkt dat een of meer tanden in je mond los zitten, maak dan zo snel mogelijk een afspraak bij je tandarts.

Hoe behandel je een losse tand?

 

De behandeling van een losse tand hangt af van de oorzaak. Als je tand bijvoorbeeld los zit door tandenknarsen, kan je tandarts een gebitsbeschermer of het vijlen van de tand voorstellen om je beet aan te passen. Hij kan je tand ook ‘vastzetten’ door hem aan de buur tand te lijmen voor extra steun. Als je losse tand door tandvleesaandoeningen komt, kan een grondige reiniging, tandsteen verwijderen en wortelgladmaken helpen. Als het erger is, kan een bot- of tandvleestransplantatie of een flap operatie nodig zijn.

Hoe voorkom je een losse tand

 

De beste manier om een losse tand te voorkomen, is door een goede mondhygiëne aan te houden, zodat je tanden gezond en sterk blijven. Hier zijn nog enkele tips om een losse tand te voorkomen:

 

  • Vermijd roken en het gebruik van andere tabaksproducten.
  • Draag 's nachts een gebitsbeschermer als je met je tanden knarst.
  • Draag een gebitsbeschermer als je een contactsport beoefent.
  • Zorg voor voldoende calcium en vitamine D in je voeding. Je kunt ook voedingssupplementen nemen.
  • Ga regelmatig naar de tandarts voor controle en reiniging.

Hoe kun je thuis een losse tand versterken

 

Als je merkt dat je tand een beetje los zit, doe dan snel wat dingen om hem sterker te maken voordat het erger wordt:

 

  • Zorg voor een goede mondhygiëne: poets je tanden goed, flos voorzichtig en spoel je mond met een alcoholvrije mondspoeling met fluoride.
  • Eet gezonder: eet veel verse groenten en fruit en kies vooral voor dingen met veel vitamine D en calcium.
  • Spoel je mond met zout water: spoel je mond 2 tot 3 keer per dag met lauw zout water om ontstekingen en bacteriën in je mond te bestrijden.
  • Kauw niet op de losse tand: eet indien mogelijk aan de andere kant van de losse tand en vermijd hard of moeilijk te kauwen voedsel.

Wanneer moet ik naar de tandarts voor een losse tand?

 

Als je een mondtrauma hebt opgelopen en denkt dat een tand los zit, ga dan zo snel mogelijk naar de tandarts. Een gebroken of losse tand is een tandheelkundige spoedgeval, dus je zou dezelfde dag nog een afspraak moeten kunnen maken. Als de tand niet gered kan worden en getrokken moet worden, zal je tandarts je voorstellen om je glimlach te herstellen met een brug of een tandimplantaat.

 

Als je merkt dat je tand los zit zonder dat je een trauma of ongeluk hebt gehad, moet je toch zo snel mogelijk een afspraak maken met je tandarts. Er is waarschijnlijk een onderliggend tandheelkundig probleem dat snel moet worden behandeld.

FAQ

 

Hieronder vind je antwoorden op enkele veelgestelde vragen over losse tanden:

 

Kan een losse tand worden gered?

 

Soms, maar dat hangt af van de oorzaak van het loszitten. Als je tand bijvoorbeeld los zit door een tandvleesaandoening, kan een tandsteenbehandeling en een wortelgladmakende behandeling helpen om je tandvlees weer aan je tanden te laten hechten.

 

Zullen mijn tanden gaan bewegen nadat een verstandskies is getrokken?

 

Als je een verstandskies laat trekken, kunnen je kauwtanden iets gaan bewegen omdat ze minder druk krijgen, maar dit zal minimaal zijn en geen van je andere tanden los gaan zitten.

 

Vergelijkbare producten: