banner-articles-category-kids.jpg

De juiste mondverzorging zorg voor kinderen

De mondholte en het gebit van kinderen zijn constant aan het veranderen. Daarom zijn er per levensfase specifieke behoeftes die nodig zijn voor een goede mondgezondheid.


0-2 jaar


Ontwikkeling van de tanden

 

Rond de leeftijd van 6 tot 8 maanden komt de eerste melktand door, geleidelijk gevolgd door de andere melktanden.


Tanden poetsen

 

De eerste tandjes moeten elke dag tweemaal grondig gepoetst worden, om zo tandplak te verwijderen. Gebruik een tandpasta hoeveelheid ter grootte van een erwts voor kinderen tot 2 jaar.

 

De fluorideconcentratie van 500ppm komt overeen met de meest recente aanbeveling van het Ivoren Kruis.


2-6 jaar


Ontwikkeling van de tanden

 

Rond de leeftijd van 3 jaar is het primaire gebit van kinderen meestal compleet en ontwikkelen zich permanente tanden en kiezen onder het primaire gebit in de boven- en onderkaak.


Tanden poetsen

 

Kinderen poetsen nu graag zelf hun tanden en proberen verschillende grepen uit bij het vasthouden van de tandenborstel. Op deze leeftijd kunnen kinderen de kauwvlakken van hun tanden al poetsen.

 

Een schoon, tandplakvrij gebit wordt op deze leeftijd echter alleen bereikt als u het gebit van uw kind daarna zelf weer grondig poetst.

 

De fluorideconcentratie van 500ppm komt overeen met de meest recente aanbeveling van het Ivoren Kruis.


6-12 jaar


Ontwikkeling van de tanden

 

Losse melktanden, kloven tussen tanden en kiezen en uitkomende blijvende tanden bemoeilijken de mondhygiëne tijdens de tandwisseling. Bovendien hebben de nieuwe permanente tanden en kiezen speciale bescherming nodig. Het resultaat is een verhoogd risico op tandbederf.


Tanden poetsen

 

Om de nieuwe blijvende tanden te beschermen tegen tandbederf, moet u voor uw kind een tandpasta kiezen met een hoger fluoridegehalte (1.400 ppm). Tandenborstels met X-haren, die tot in de interdentale ruimtes reiken, zijn bijzonder geschikt voor het reinigen en maken zo een betere verwijdering van tandplak mogelijk.

Tandbederf voorkomen met fluoride

 

Elmex® is partner van het Ivoren Kruis, de Nederlandse Vereniging voor Mondgezondheid en hanteert de meest recente fluoride aanbeveling. Voor kinderen tot 5 jaar is een fluorideconcentratie van 500ppm aanbevolen en voor kinderen tussen de 5-12 jaar een fluorideconcentratie van 1400ppm.

Tandenpoetsen volgens de BBB-methode

myszka-1.png

Bovenoppervlakken

 

Begin met het heen en weer poetsen van de kauwvlakken: zo wordt de bovenkant van de tanden schoon. Begin helemaal achteraan aan de rechterkant. Poets eerst de ondertanden, dan de boventanden en herhaal dit aan de linkerkant.

myszka-vol2.png

Buitenoppervlakken

 

Poets vervolgens de buitenste oppervlakken. Teken met de tandenborstel cirkels: aan de rechterkant vanaf de achterkant tot aan de voorkant en ook aan de linkerkant. Sluit vervolgens de tanden alsof u ze afbijt en poets de snijtanden op dezelfde manier.

myszka-3.png

Binnenoppervlakken

 

Poets tot slot de binnenste oppervlakken aan de boven- en onderkant. Begin achteraan en borstel van rood naar wit, van tandvlees naar tand.

 

En denk er altijd aan: poets uw tanden na elke maaltijd.