Gevoelige tanden - symptomen, oorzaken en poetsen.

Gevoelige tanden is een veel voorkomend fenomeen. Meer dan de helft van alle volwassen ondervinden dit probleem. Bij de meeste ervaren is dit tijdelijk.

Schaden gevoelige tanden ook mijn tandvlees?

 

Afhankelijk van de oorzaak van uw gevoelige tanden kan ook uw tandvlees worden aangetast, waardoor tandvlees pijn ontstaat. Parodontitis kan ervoor zorgen dat het tandvlees terugloopt. Eerst wordt het gevoelige dentine blootgelegd, waardoor gevoelige tanden optreden. Parodontitis wordt veroorzaakt door bacteriën (meestal als gevolg van een slechte mondhygiëne). Deze hopen zich op onder de tandvleesrand en veroorzaken ontstekingen. Het tast dus ook uw tandvlees aan. Andere oorzaken van tandvleespijn zijn abcessen of verwondingen.

Helpt tandpasta voor gevoelige tanden ook bij gevoelig tandvlees?

 

Een goede mondhygiëne is essentieel om tandvleespijn en gevoelige tanden te voorkomen. Poets uw tanden tweemaal per dag, gebruik een mondwater en flos ten minste eenmaal per dag. Het reinigen van de ruimtes tussen de tanden en kiezen en de plekken waar het tandvlees tegen de tand rust, voorkomt gingivitis en versterkt het tandvlees. Daarnaast bieden speciale producten voor gevoelige tanden bescherming tegen terugtrekkend tandvlees, zoals elmex® SENSITIVE PROFESSIONAL Repair & Prevent tandpasta.

 

De ProArgin® formule in elmex Sensitive Professional Repair & Prevent tandpasta herstelt direct gevoelige tandoppervlakken en zink helpt het tandvlees te versterken om gevoeligheid in de toekomst te voorkomen.

Oorzaak van gevoelige tanden

De meest voorkomende oorzaak van gevoelige tanden is terugtrekkend tandvlees. Dit betekent dat de natuurlijke bescherming wegvalt en de gevoelige tandhals bloot komt te liggen.

Typische symptomen:

 • Gevoeligheid door temperatuur bij bijzonder warm of koud voedsel
 • Pijnlijk gevoel bij blootstelling aan koude lucht - bijv. joggen in de winter
 • Pijn bij het eten of drinken van zuur voedsel en zure dranken
 • Pijn tijdens de dagelijkse mondhygiëne

Meer informatie over gevoelige tanden

 • Gevoelige tanden: Tanden doen zeer tijdens het eten of drinken

  Niets is zo lekker als een kop warme koffie om 's ochtends wakker te worden, of een koud ijsje op een zonnige dag ― tenzij u gevoelige tanden hebt. Het is moeilijk te genieten van uw favoriete voeding en drankjes wanneer u tegelijkertijd pijnscheuten door uw tanden voelt. Gevoeligheid is echter meer dan alleen maar ongemak...
  meer weten »
 • Hypergevoelig tandbeen: Oorzaak en behandeling

  U geniet van een koud drankje of iets zoets en plotseling schiet er een pijnscheut door uw tanden en is alle plezier verdwenen. De pijn verdwijnt net zo snel als hij gekomen is. Dit is hoogst waarschijnlijk te wijten aan hypergevoelig tandbeen, iets wat ook wel kiespijn wordt genoemd...
  meer weten »
 • Hoe op natuurlijke wijze kiespijn behandelen

  Kiespijn komt zoveel voor dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) de aanpak ervan als prioriteit op haar agenda met Wereldwijde doelen voor mondgezondheid voor 2020 heeft gezet. Maar wat doet u om de pijn te verzachten als u last van kiespijn hebt? Lees verder om te zien wat helpt tegen kiespijn...
  meer weten »
 • Kiespijn tijdens de zwangerschap: Oorzaak en behandeling

  Als u in verwachting bent of van plan bent zwanger te worden, moet u onder andere een afspraak maken met uw tandarts. Dit advies verrast u wellicht – er is toch geen rechtstreeks verband tussen uw gebit en uw zwangerschap...
  meer weten »

Wat kan ik doen als ik gevoelige tanden heb?

 • Blootliggend tandbeen en tandpijn vereisen een grondige maar zachte reiniging. Een zachte tandenborstel wordt aanbevolen
 • Verminder de druk bij het tandenpoetsen
 • Het gebruik van een speciale tandpasta voor gevoelige tanden wordt aanbevolen om het pijn te verminderen.
 • Een speciale mondwater biedt extra bescherming voor alle tanden
 • Bezoek uw tandheelkundig team voor regelmatige controles

De juiste tandenpoetstechniek

Uw poetstechniek beïnvloedt uw tandvlees. Heen en weer schrobben kan op den duur ook leiden tot terugtrekkend tandvlees. Vooral als een deel van het tandbeen al blootligt, kan dit het probleem verergeren. Borstel in een cirkelvormige beweging. Uw tandheelkundig team kan u nuttige tips geven.

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Gezonde tand:

 

Basisstand van de tandenborstel: de borstelharen zijn uitgelijnd met de buitenkant van de tand, parallel aan het tandvlees en de tanden, zonder elkaar te raken.

Activeringsfase: De borstelharen worden met lichte druk tegen het tandvlees en de tanden geplaatst.

Ilustrace techniky čištění zubů zaměřená na čištění pod správným úhlem.

Lichte erosie:

 

Bewegingsfase: de borstelkop wordt nu al schuddend langzaam van rood naar wit ("coronaal") bewogen en uiteindelijk naar het occlusale oppervlak.

 

Ilustrace správné techniky čištění zubů kartáčkem.

Ernstige erosie:

 

Deze bewegingssequentie wordt drie keer per tand herhaald en steeds op elke tand afzonderlijk uitgevoerd. Het is belangrijk niet te veel druk uit te oefenen.

 

*Voor onmiddellijke verlichting van de pijn, tot 2x daags met de vingertop op de gevoelige tand aanbrengen en zachtjes inmasseren gedurende 1 minuut.